Video u nastavi - top lista kratkih filmova

Video u nastavi - top lista kratkih filmova

Autor članka je Marija Jović Stevanović, veliki zaljubljenik u filmove i tehnologiju, koja neretko koristi video za razvijanje jezičkih veština, ali i za podsticanje diskusije i razvoj kritičkog mišljenja.

Ukoliko biste me pitali za omiljenu aktivnost ili resurs za časove engleskog jezika, ne bih mogla da vam odgovorim. Volim svestran pristup učenju svih predmeta, a pogotovo stranog jezika. Međutim, kakva god da je lista, na njoj će se uvek među prvih pet naći kratki video-zapisi, jer ih, kao veliki zaljubljenik u film, često koristim na časovima.

Bilo da su u pitanju kratki filmovi, dokumentarni, animirani, motivacioni, edukativni ili pak reklame, video uvek budi pažnju učenika, podstiče ih na diskusiju i motiviše da se uključe. Neki će to čak uraditi na maternjem jeziku, umesto na stranom, koji bismo mi nastavnici želeli sa njima da vežbamo, ali svi znamo da je kod nekih učenika i to uspeh, znak da su tog dana i psihički prisutni na času i da ih je nešto podstaklo da iskažu svoje mišljenje.

Samih video-zapisa i sajtova na kojima se oni mogu pronaći danas je bezbroj, te vam ne bih nabrajala iste. Ovom prilikom bih sa vama podelila osam mojih trenutno omiljenih kratkih filmova i sugerisala nekoliko ideja za njihovu primenu u obrazovne svrhe.

8. Eat -  Endrju isprobava tipična jela svake zemlje koju poseti. Vrlo jednostavan video, a kao stvoren za uvežbavanje reči i izraza vezanih za hranu i obroke. Učenici mogu i da imenuju prikazana jela i sastojke ili pak možete koristiti ovaj video kao uvod u diskusiju o zdravoj ishrani.

7. Mog's Christmas Calamity – Mačak Mog pokreće čitav niz nesrećnih događaja, koji prete da ugroze božićnu zabavu. Ovaj video je zapravo reklama, koja se može iskoristiti za pisanje opisa, prepričavanje priče ili razvoj diskusije o tome kakvu nam poruku šalje ovaj video. Idealan je resurs za novogodišnje časove, a na sajtu ćete naći ideje i za druge predmete.

6. The Other Pair – Kratak film autorke Sarah Zorika i potresna priča koja bez reči govori o milion osećanja. Sjajan za obradu teme empatije i razvijanje veština govora i pisanja. Na samom sajtu ćete naći i pripremu za čas, kao i dodatne ideje.

5. The Notebook – Prelep kratak film o kućnim poslovima. Učenici uče izraze vezane za obavljanje kućnih poslova i razvijaju diskusiju o tome koliko ih sami obavljaju i sa koliko „entuzijazma“, kako bi neko od učenika bio podstaknut da učini isto što i glavni junak filma, recimo samo da bi najpre bio ispunjen vaspitni cilj časa.

4. This Side Up – Naivni ljubitelj muzike pada u iskušenje da preuzme muziku sa interneta, pri čemu se njegovo shvatanje tehnologije potpuno menja. Učenici mogu da naprave uputstvo za glavnog lika - kako da pravilno koristi računar, ili mogu diskutovati o strpljenju ili promenama raspoloženja lika u filmu.

3. The Present – Ovaj film je zasnovan na sjajnom malom stripu i osvojio je više od 50 nagrada. Jedan mi je od omiljenih za uvežbavanje vokabulara, predviđanje kraja filma i razvijanje veštine govora. Učenici takođe mogu da koriste različite prideve za opisivanje likova i da diskutuju o poruci koju nam film šalje.

2. Jack – Tražeći deo tela koji mu nedostaje, glavni junak filma otkriva da mu zapravo nedostaje prijatelj. Učenici mogu da napišu priču iz njegovog ugla ili nastavak priče, onako kako ga oni zamišljaju.

1. Make THE Difference – Ovo je definitivno moj omiljeni kratak film na listi, jer ne samo da pruža dobru temu za diskusiju na stranom jeziku, već i inspiriše ljude da razmišljaju drugačije. Učenici mogu da prepričaju priču, opišu okruženje ili podele sopstvene snove.

Bez obzira na to da li su vam se navedeni filmovi svideli i koji, bitno je imati na umu još nekoliko stvari. Video se obraća generaciji koja je odrasla na videu, a to su upravo naši učenici. Video je sjajan izvor informacija. Takođe je resurs koji je lako naći, čak je veća verovatnoća da će video najpre pronaći vas i inspirisati vas da ga podelite sa učenicima. Video donosi spoljni svet u učionicu i podstiče prepričavanje,parafraziranje, sumiranje i, najbitnije, iskazivanje mišljenja.

Koji je vaš favorit sa liste? Imate li omiljeni video koji biste podelili? Koje aktivnosti najčešće primenjujete, kada koristite video u nastavi?


 

Komentari (ostavite komentar)

Marina Kopilović 12.03.2017. 17:26

Draga Marija, sjajne ideje. Veliki sam filmofil! Nije loše da se učenicima pokaže samo jedan insert iz nekog dugometražnog filma, pa da pogađaju šte je bilo pre i šta sledi. Dešavalo se da tako požele kasnije da gledaju ceo film.

Data DIDAKTA

Odrgovor autora: Draga Marina, hvala. Da, definitivno takođe dobra ideja. Tu je jedina poteškoća naći od početka do kraja primeren, a opet zanimljiv film, ali svakako treba raditi i na kulturnom, a ne samo jezičkom obrazovanju naših učenika.

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Marija Jović Stevanović
Marija Jović Stevanović Autor

Marija Jović Stevanović radi kao profesor engleskog jezika u osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Batočini od 2004. Dobitnik je više nagrada za uspešne primere primene tehnologije u nastavi, autor članaka o primeni IKT-a, koautor knjige ,,Crazy Animals And Other Activities for Teaching English to Young Learners", (Aston University and British Council) i urednik nekoliko blogova i sajtova za učenike i nastavnike.

Takođe je dobitnik stipendije Američke ambasade, zahvaljujući kojoj je uspešno završila desetonedeljni kurs Instituta za engleski jezik, Univerziteta u Oregonu na temu primene tehnologije u podučavanju engleskog jezika. Bila je predavač na nekoliko akreditovanih seminara i neformalnih obuka.

U svom radu kombinuje moderne i tradicionalne metode, časove bogate nastavnim sredstvima i časove sa minimalnim resursima i rado eksperimentiše sa korelacijom između različitih predmeta i oblasti. Dosta pažnje posvećuje motivisanju učenika.

Interesuju je celoživotno učenje, tehnologija, filmovi i putovanja, a oslonac su joj porodica, prijatelji i iskreni saradnici.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions