Punjenje baterija

Punjenje baterija

Ako se još uvek niste odlučili za neki od vidova stručnog usavršavanja, naša blogerka i nastavnica engleskog, Marija Jović Stevanović, predlaže najefikasniji vid usavršavanja kojim možete da povećate nivo svoje motivacije i produktivnosti.

Kraj školske godine je iza ugla. Naravno, to nije dan kada će đaci izaći iz školskih klupa. Svi znamo da nas čekaju izveštaji, sednice, dežurstva na završnom ispitu, podela svedočanstava…

Spisak je gotovo beskonačan. Napokon, datum na rešenju za odmor daje nam zeleno svetlo da na kraći period isplivamo iz prosvetarskih voda, ali da li to zaista činimo?

Koliko vas već u toku leta smišlja aktivnosti za narednu školsku godinu? Razmišljate li o novoj obuci za nastavu orijentisanu ka ishodima, novom planu i programu, novom, novom, novom…? Sigurna sam da veliki broj vas to čini.

Sindrom „pregorevanja” na poslu (teacher burnout) nije nepoznat u svetu, a vrlo često se povezuje sa našom profesijom. Povremeno se o tome piše i na našim prostorima, samo, čini mi se, stidljivo. Nedovoljno da se ta itekako ozbiljna, nimalo zanemarljiva pojava shvati ozbiljno. Fizički, ali najpre psihički premor, usled preopterećenosti, nedostatka sna, nedovoljno fizičke aktivnosti i odmora, nastojanje da se svaka obaveza revnosno obavi, svaki problem na poslu reši i svako slovo drage nam administracije otkuca, sve to dovodi do tog sindroma. Neretko ga nastavnici nisu ni svesni. Smatraju to težim periodom, koji će već proći. Hoće, samo kada i sa kakvim posledicama? Kada postanete razdražljivi, kada vam smetaju uobičajene situacije na času, žamor kolega u zbornici, pa često zaboravljate sitnije obaveze, demotivisani ste, a možda čak i depresivni, vreme je za PUNJENJE BATERIJA!!!!!!

Pustite usavršavanje na nivou ustanove. Ovog leta se usavršite na nivou svog mentalnog zdravlja, tako što ćete se posvetiti sebi i sebi dragima. Što pre shvatite da to morate, ma koliko revnosni bili i ma koliko vam se dodatnih obaveza nametalo. Bićete zdraviji i korisniji sebi, porodici, prijateljima, ali i učenicima. Moći ćete da primenite sve nove ideje koje vam se mesecima vrzmaju po glavi, ali ne stižete da ih ostvarite, ali samo i SAMO ako ste napunili svoje baterije!

Postoji li recept za oporavak ili sprečavanje ovog sindroma u toku leta? Naravno da ne. Svako ga kroji po svojoj meri, ali je bitno da ga skroji. Da li će to biti peščana plaža, zalazak sunca, dobra knjiga, zanimljiv film ili poslednja sezona Game of Thrones koju niste stigli da pogledate jer ste pregledali pismene zadatke, izbor je vaš. Počastite se masažom koju sebi dugujete mesecima ili godinama, otputujte do prijateljice kojoj to obećavate već duže vreme, ugodite i ugađajte sebi. Zaslužili ste to!!!

Izbor oflajn aktivnosti prepuštam vama, a za onlajn zanimacije evo nekoliko predloga:

1) Ako volite kratke filmove, preporučujem ovu internet stranicu sa izborom kratkih dokumentarnih ili animiranih filmova Short of the Week. Neki će vas zasmejati, a neki će vas zaista naterati da se zamislite.

2) Posetite YouTube. Sećate se, onaj veb-sajt koji može da se koristi i u slobodno vreme, a ne samo u edukativne svrhe? E, taj! Prelistajte malo nove muzičke trendove, odgledajte novi ili stari koncert omiljene grupe, pogledajte neki prenos uživo sa zanimljivih događaja ili samo surfujte pa gde vas klik za klikom odvede.

3) …………

Ne, nije greška u kucanju. Udaljite se od kompjutera. To ne znači da se približite mobilnom telefonu ili tabletu. Stisnite to čarobno dugme „turn off“ na kojem god uređaju da ste i setite se sveta izvan njega.

Napunite te vaše baterije koje mesecima vape za dobrim punjenjem, a ne sitnim dopunjavanjem. Dajte sebi oduška. Možda smo čudotvorci, motivatori, edukatori, koja god vam se „fancy“ reč sviđa, ali mi smo najpre ljudi. Uživajte u vremenu posvećenom sebi, pa ćemo čitati i razmenjivati ideje odmorni, a samim tim i više motivisani.

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Marija Jović Stevanović
Marija Jović Stevanović Autor

Marija Jović Stevanović radi kao profesor engleskog jezika u osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Batočini od 2004. Dobitnik je više nagrada za uspešne primere primene tehnologije u nastavi, autor članaka o primeni IKT-a, koautor knjige ,,Crazy Animals And Other Activities for Teaching English to Young Learners", (Aston University and British Council) i urednik nekoliko blogova i sajtova za učenike i nastavnike.

Takođe je dobitnik stipendije Američke ambasade, zahvaljujući kojoj je uspešno završila desetonedeljni kurs Instituta za engleski jezik, Univerziteta u Oregonu na temu primene tehnologije u podučavanju engleskog jezika. Bila je predavač na nekoliko akreditovanih seminara i neformalnih obuka.

U svom radu kombinuje moderne i tradicionalne metode, časove bogate nastavnim sredstvima i časove sa minimalnim resursima i rado eksperimentiše sa korelacijom između različitih predmeta i oblasti. Dosta pažnje posvećuje motivisanju učenika.

Interesuju je celoživotno učenje, tehnologija, filmovi i putovanja, a oslonac su joj porodica, prijatelji i iskreni saradnici.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions