FIT FÜR DEN SCHULANFANG

FIT FÜR DEN SCHULANFANG

Jasmina Кovačević, profesor nemačkog jezika u OŠ „Dositej Obradović“ u Novom Sadu, daje vam savete kako da, nakon letnjeg raspusta, i vama i vašim učenicima olakšate početak nove školske godine.

Počinje nova školska godina. Svaki početak je težak, a rastanak od letnjeg raspusta svima teško pada! 

Prvi dan škole uvek donosi pregršt uzbuđenja kako za učenike i roditelje, tako i za nastavnike. Osmeh na licu nastavnika, uz srdačne reči i toplu dobrodošlicu učenicima, mnogo znači u tom trenutku. Vole naši đaci takve osobe u svom životu.

Nadam se da ste se lepo odmorili tokom letnje pauze i da ste spremni za izazove koje donosi nova školska godina. 

Nakon što ste kreativno pripremili vaš raspored časova Stundenplan, igre bi svakako oplemenile vaše prve časove u novoj školskoj godini  SpielWiki-Kennenlerspielen und Steckbriefen ili Spielen des Hueber-Verlags.

Najvredniji učenici bi mogli da provere svoje znanje uz Online- ili Offline-Einstufungstest, te da nastave samostalno da uče. 

Novi početak vama i vašim učenicima možete učiniti lakšim i  uz Cornelsen-Portal, koji vam nudi brojne ideje, praktične informacije i materijale didaktisches Download- und Praxismaterial 

Sigurna sam da svako od vas može za svoje učenike da pronađe odgovarajuće materijale:

Zu den Empfehlungen für die Grundschule, 

Zu den Empfehlungen für die mittleren Schulformen,

Zu den Empfehlungen für das Gymnasium.

Izaberite savete koji vam najviše odgovaraju.

Najlepše je kad prvog časa nešto zapevamo svi zajedno ili kanon. Pritom možemo da osmislimo i koreografiju za pesme, da koristimo instrumente kao što su udaraljke, triangl, zvečke... i da sviramo uz ritam. Slede  pesmice koje moji učenici rado pevaju na početku školske godine.

Muzika i pesma prijaju svim uzrastima, pogotovo osnovcima. 

Za one koji još nisu isplanirali svoj prvi dan, evo nekoliko konkretnih ideja koje mogu biti korisne.

  1. Svaki učenik napiše svoje ime i za svako slovo svog imena po jednu asocijaciju koja opisuje njegovu ličnost. 

  2. Spiel: 4 Geheimnisse verraten - Lieblingsfarbe, Person, Gegenstand, Jahreszahl (igra: otkriti četiri tajne o sebi) – na sredini papira svaki učenik napiše svoje ime, a ćoškove savije i u svakom uglu napiše svoju omiljenu boju, osobu, predmet, godinu koja je za njega bitna).

  3. Spiel: Verbenpantomime (najpre pogađamo glagol, a potom aktivnost).

  4. Svaki učenik nacrta svoju šaku i u svaki prst napiše po jednu aktivnost koju je radio tokom leta i kuda je putovao (mlađi učenici pišu aktivnosti u prezentu, a stariji u perfektu i preteritu)

  5. Istraživanje: osmislite nekoliko tema za istraživanje, na primer, koliko učenika ima kućnog ljubimca, koliko ima sestru, a koliko brata... Onda neka izračunaju statistiku. 

  6. Bingo: Finde jemanden, der / die... gerne bastelt / ein Instrument spielen kann / einen Sport als Hobby hat / gerne liest / Fernsehgucken nicht mag / sich gern mit Freunden trifft / täglich mehr als eine Stunde vor dem Computer sitzt / mit dem Handy spielt / gerne ins Kino geht / ein Tagebuch führt / gerne zeichnet / unter der Dusche oder in der Badewanne singt / Gedichte schreibt  (pronađi osobu koja... ume da svira neki instrument / čiji je hobi sport / rado čita / ne voli da gleda TV... učenik koji prvi pronađe sve osobe – pobeđuje).

  7. Ispisivanje poruka za srećan i uspešan početak nove školske godine.

 A kako protiču vaši prvi časovi? 

Radujem se vašim idejama i želim vam svima uspešan početak nove školske godine.

 

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Kovačević
Jasmina Kovačević Autor

Završila je Osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju kao Vukovac i Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer nemački jezik i književnost kao nosilac Norveške stipendije i stipendije Ministarstva prosvete. 2004. godine započinje rad u prosveti. Licencu položila u Beogradu 2011.godine. Stručno se usavršavala u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji. Autor je i realizator tribina „Primeri dobre prakse u nastavi nemačkog jezika“ u Novom Sadu i Subotici, kao i prikaza udžbenika PRIMA u Novom Sadu. Učestvovala u nekoliko projekata: RALF, DSD diplome, Willkommen, Avantura nemački, pozorišni projekat. Mentor je studentima germanistike, mladim koleginicama pri polaganju stručnog ispita za sticanje licence, kao i učenicima na takmičenjima iz nemačkog jezika. Objavila je nekoliko prevoda u časopisima Pedagoška stvarnost, Naša škola i Glasniku srpske pravoslavne crkve. Član je udruženja profesora nemačkog jezika Srbije od 2004., član upravnog odbora od aprila 2017.,  član udruženja Dunavskih Švaba u Vojvodini od 2005., udruženja Nemaca  „Gerhard“ iz Sombora od 2010. godine, srpsko-nemačkog društva Vandrovka, Novi Sad od 2016. godine, nemačkog Udruženja “Maria Theresiopolis” od 2018. i član komisije za pregledanje testova na takmičenjima iz nemačkog jezika. 

Radi na popularizaciji nemačkog jezika. U školi vodi i učenički parlament. 

Voli putovanja, sport, druženja...

©2014 - 2020 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions