Halloween u nastavi nemačkog jezika

Halloween u nastavi nemačkog jezika

Da li ste znali da se tema Halloween ne mora obrađivati samo na časovima engleskog jezika? Jasmina Кovačević, profesor nemačkog jezika iz OŠ „Dositej Obradović“ u Novom Sadu, u ovom blogu će vas upoznati sa sajtovima i materijalima kojima je oplemenila svoje časove i dodatno motivisala učenike da obogate svoj vokabular na temu Halloween i na nemačkom jeziku.

Šta je Noć veštica i zašto se obeležava?

„Halloween“, kako ga Amerikanci zovu, ili Noć veštica, noć je uoči Svih svetih i obeležava se u večernjim satima 31. oktobra. Ova noć se obeležava na specifičan i zanimljiv način, događajima i zabavama u kojima učestvuje skoro cela društvena zajednica u kojoj se ovaj datum obeležava. 

Obeležava se prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD-a, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Kasnije se obeležavanje Noći veštica proširilo i na mnoge druge zemlje, naročito one u kojima je većinsko katoličko stanovništvo jer se obeležava upravo uoči Svih svetih. 

Ko kaže da se tema Halloween može obrađivati samo na časovima engleskog jezika? Pošto se 31. oktobra u zapadnim zemljama proslavlja Halloween, malo sam pretraživala po internetu i pronašla brojne gotove didaktičke modele, predloge za rad i metodičko-didaktičke savete na pomenutu temu na nemačkom jeziku, koje ovoga puta želim sa vama da podelim.

Inspirišite i motivišite svoje učenike 31.10. najnovijim Halloween materijalima kompanije Lehrer-Online mit aktuellen Materialien zum Thema Halloween von Lehrer-Online

Kliknite i prilagodite ponuđene materijale svojoj ciljnoj grupi.

Zahvaljujući gruseligen Unterrichtsideen i korisnim linkovima na temu Halloween auf dem Österreichischen Schulportal naše učenike možemo informisati o poreklu ovog slavlja.

Da li ste znali da je Noć veštica proslavljana u Irskoj pre više stotina godina? Kelti su verovali da u ovo vreme duše mrtvih obilaze zemlju.

Rimljani su kasnije takođe dali značaj ovoj noći, a smatrali su je prelaskom u zimu, mračni period godine. Oni su tokom Noći veštica gasili vatre u ognjištima i verovali da mrtvi dolaze na ovaj svet pa su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na svojim kućnim vratima kako bi ih oterali.

Sada je to najčešće bundeva, što je veći deo sveta gde se obeležava ova noć prihvatio od Amerikanaca. Sa isklesanim bundevama, duhovima i vešticama opet će biti zastrašujuće!

Vaši učenici još uvek mogu mnogo toga naučiti o poreklu ovog festivala, kreativno i interdisciplinarno trenirati sve veštine. Ovo garantuje učenje kroz zabavu. 

Unterrichtseinheit Halloween na web stranici Lehrer-Online budi interesovanje za temu i nudi ciljane radne zadatke. Nastavna jedinica autorke Sabine Böhringer-Saalwirth sadrži dobro pripremljene nastavne aktivnosti i materijale, uz pomoć kojih naši učenici mogu da razviju i unaprede svoje opšte jezičke kompetencije. 

Samo jednim klikom možete preuzeti nastavni materijal sa stranice Halloween Arbeitsmaterial.

I na samom kraju časa možete napraviti Halloween Party. Proslava bi predstavljala uspešno obavljen završetak nastavne jedinice. Uz pomoć jezivog osvetljenja i dekoracije, može se čitati uzbudljivo štivo ili izvesti neki dramski komad.

A najlepše je ono što vaši učenici sami naprave: maske, kostimi, bundeve sa svećom... Evo nekih maski i rekvizita koje sam napravila sa svojim učenicima.

„Halloween“ je sada poprimio razmere svetovne proslave. Ujedno je ovo datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obeležavanja Noći veštica. 

Kako vi proslavljate „Halloween“?

 

 

 

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Kovačević
Jasmina Kovačević Autor

Završila je Osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju kao Vukovac i Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer nemački jezik i književnost kao nosilac Norveške stipendije i stipendije Ministarstva prosvete. 2004. godine započinje rad u prosveti. Licencu položila u Beogradu 2011.godine. Stručno se usavršavala u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji. Autor je i realizator tribina „Primeri dobre prakse u nastavi nemačkog jezika“ u Novom Sadu i Subotici, kao i prikaza udžbenika PRIMA u Novom Sadu. Učestvovala u nekoliko projekata: RALF, DSD diplome, Willkommen, Avantura nemački, pozorišni projekat. Mentor je studentima germanistike, mladim koleginicama pri polaganju stručnog ispita za sticanje licence, kao i učenicima na takmičenjima iz nemačkog jezika. Objavila je nekoliko prevoda u časopisima Pedagoška stvarnost, Naša škola i Glasniku srpske pravoslavne crkve. Član je udruženja profesora nemačkog jezika Srbije od 2004., član upravnog odbora od aprila 2017.,  član udruženja Dunavskih Švaba u Vojvodini od 2005., udruženja Nemaca  „Gerhard“ iz Sombora od 2010. godine, srpsko-nemačkog društva Vandrovka, Novi Sad od 2016. godine, nemačkog Udruženja “Maria Theresiopolis” od 2018. i član komisije za pregledanje testova na takmičenjima iz nemačkog jezika. 

Radi na popularizaciji nemačkog jezika. U školi vodi i učenički parlament. 

Voli putovanja, sport, druženja...

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions