AHOI! ALAAF! HELAU! - KARNEVAL, FASTNACHT UND FASCHING

AHOI! ALAAF! HELAU! - KARNEVAL, FASTNACHT UND FASCHING

Da li ste znali da se u nemačkom govornom području proslavlja peto godišnje doba? Jasmina Кovačević, profesor nemačkog jezika iz OŠ „Dositej Obradović“ u Novom Sadu, u ovom blogu će vas upoznati sa sajtovima i materijalima kojima je oplemenila svoje časove i dodatno motivisala učenike da obogate svoj vokabular na temu Karneval, Fastnacht i Fasching.

 

Počelo je peto godišnje doba! Nekada se slavilo na ulicama mnogih nemačkih gradova, ali ove godine je zbog aktuelne pandemije virusa korona situacija drugačija.

 

Ipak krenite na virtuelno putovanje po internetu i istražite kako se proslavlja karneval. Upoznajte se sa tipičnim običajima, brojnim karnevalskim povorkama sa maskama, kostimima i grupama kola.

 

Nemci, prema klišeu, možda jesu ozbiljni i disciplinovani, ali jednom u godini barem jedan deo republike potpuno se razuzda.

                     

Ko za vreme karnevala, ne sluteći ništa, zaluta u jedan od nemačkih gradova, njemu će se verovatno činiti da je tu ceo svet okrenut naglavačke. Lude prerušene kao klovnovi, duhovi ili jednorozi pevaju i plešu po ulicama, kilometrima duge povorke vijugaju kroz centre gradova, a lokali su puni da pucaju po svim šavovima. Normalan svakodnevni život je zaustavljen, tako da osobama koje se slučajno tu nađu ostaje samo jedno: da slave zajedno sa ostalima.

                  

Tradicionalno se posebno slavi u pokrajini Rheinland sa uporištima Kölnom, Düsseldorfom i Mainzom, te u jugozapadnoj Nemačkoj tokom švapsko-alemanske poklade. Ali i u mnogim drugim mestima od Bavarske do Brandenburga, godina se ne može ni zamisliti bez karnevala. Tako je za mnoge karneval toliko bitan – u zavisnosti od regije nazvan i poklada ili fašing – da o njemu govore kao o „petom godišnjem dobu”, koje počinje 11. novembra i traje do početka vremena posta, sedam nedelja pre Uskrsa.

 

Kao „lude” ili „maškare” označavaju se svi oni za koje je karneval deo njihovog životnog stila. Za vreme karnevala, lude jedne drugima dovikuju lokalne pozdrave: „Alaaf” u Kölnu, „Helau” u Düsseldorfu, Mainzu i Hessenu, „Hei Jo” u Berlinu i „Ahoi” u Bremenu.

Svuda u Nemačkoj su za vreme uličnog karnevala prisutne šarene karnevalske povorke. Svako selo i svaka gradska četvrt organizuju vlastite parade u kojima muzičke i plesne grupe, karnevalska društva, fudbalski klubovi iz komšiluka i škole prolaze ulicama kao maskirane grupe pešaka ili na posebno za tu priliku napravljenim svečanim kolima. To je posebno sjajno za decu: grupe posetiocima bacaju slatkiše, a ponekad i bukete cveća ili plišane životinje.

 

Najveće i najpoznatije povorke dešavaju se na pokladni ponedjeljak u Kölnu, Düsseldorfu i Mainzu. Sačinjene od i po stotinu grupa, duge su nekoliko kilometara i traju celog dana. Na pokladni ponedjeljak na povorku u Kölnu dolazi oko million posetilaca i podeli se nekoliko stotina tona slatkiša. Iako pokladni ponedeljak nije službeni praznik, mnogi poslodavci svojim zaposlenima daju Slobodan dan.

 

Iznenadite svoje učenike i pridružite se proslavi tako što ćete doneti raznolike živopisne nastavne materijale u učionicu!

Web stranice www.kindernetz.de, www.focus.de i www.karnevaldeutschland.de daju nam dobar pregled i opširne informacije o slavlju.

 

Klikom na www.koeln.de/tourismus/karneval i na članak Ein Rosenmontagszug zum Verlieben und Ahoi! Alaaf! Helau! Umzüge an Fastnacht dobijate aktuelne informacije o karnevalu u Kelnu i povorkama u Nemačkoj.

 

Ako tražite aktuelne i kreativne nastavne materijale, koji će probuditi motivaciju kod vaših učenika, posetite web stranicu www.4teachers.de

 

Web stranica www.lehrerfreund.de nudi aktuelnu kolekciju linkova na temu "Fastnacht / Karneval / Fasching".

 

Najbolje je kad sami sa svojim učenicima napravite nekoliko maski.

Na ovim manifestacijama obavezni su rekviziti za teranje zlih sila - praporci (die Schellen), zvona (die Glocken) i zvončići (die Glöckchen). U nedostatku pravih, mogu se simbolično nositi oni izrezani od papira u boji.

Proslavite i vi na nastavi sa vašim učenicima “peto godišnje doba”! Pronađite materijale koji najviše odgovaraju vašoj ciljnoj grupi.I pišite kako je kod vas proteklo slavlje.

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Kovačević
Jasmina Kovačević Autor

Završila je Osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju kao Vukovac i Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer nemački jezik i književnost kao nosilac Norveške stipendije i stipendije Ministarstva prosvete. 2004. godine započinje rad u prosveti. Licencu položila u Beogradu 2011.godine. Stručno se usavršavala u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji. Autor je i realizator tribina „Primeri dobre prakse u nastavi nemačkog jezika“ u Novom Sadu i Subotici, kao i prikaza udžbenika PRIMA u Novom Sadu. Učestvovala u nekoliko projekata: RALF, DSD diplome, Willkommen, Avantura nemački, pozorišni projekat. Mentor je studentima germanistike, mladim koleginicama pri polaganju stručnog ispita za sticanje licence, kao i učenicima na takmičenjima iz nemačkog jezika. Objavila je nekoliko prevoda u časopisima Pedagoška stvarnost, Naša škola i Glasniku srpske pravoslavne crkve. Član je udruženja profesora nemačkog jezika Srbije od 2004., član upravnog odbora od aprila 2017.,  član udruženja Dunavskih Švaba u Vojvodini od 2005., udruženja Nemaca  „Gerhard“ iz Sombora od 2010. godine, srpsko-nemačkog društva Vandrovka, Novi Sad od 2016. godine, nemačkog Udruženja “Maria Theresiopolis” od 2018. i član komisije za pregledanje testova na takmičenjima iz nemačkog jezika. 

Radi na popularizaciji nemačkog jezika. U školi vodi i učenički parlament. 

Voli putovanja, sport, druženja...

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions