Vruć krompir za Uskrs

Vruć krompir za Uskrs

Dragana Jovanović je master profesor nemačkog jezika i književnosti. Rado kuva kod kuće, ali i u učionici. A za Uskrs je uvek posebno inspirisana. U ovom tekstu podelila je sa vama neke od svojih omiljenih recepata.

Praznici i proslave su uvek dobar povod da se malo izađe iz ustaljenih okvira nastave i učenicima ponudi interaktivniji pristup, malo više kreativne slobode i, što da ne, zabave. 😊

Jedan od omiljenih praznika većine dece i odraslih jeste Uskrs. Zeke, mali žuti pilići i šarena jaja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Bili hrisćani ili ne, ovom prazniku se možemo radovati i ako nas zanima samo čokolada. 😊

U Nemačkoj je Uskrs veliki i važan praznik. Slavi se u porodicama, školama, gradu… S obzirom na to da je Nemačka većinski protestanska i katolička zemlja, praznik se slavi po Gregorijanskom kalendaru. Datum Uskrsa se zna unapred, pa ga lepo možemo uklopiti u naš plan i program. Uostalom, u svakom udžbeniku za učenje stranih jezika postoji i lekcija o Uskrsu.

Lekcija je dobra podloga, ali dodatnog materijala je toliko da ne znamo sta ćemo pre. Neke od stranica na kojima možete pronaći interesantne zadatke, ideje i informacije su islcollective na nemačkom ili ista ta stranica, ali na engleskom, ili Cornelsen materijal ili zbirka linkova na DaF Ideen. Zapravo, dovoljno je da u bilo kom pretraživaču ukucate reč Ostern, Easter ili već kako se Uskrs kaže na jeziku koji predajete, pa da dobijete lavinu ideja.  Kako ćete ga prezentovati i upotrebiti sa vašim učenicima, opet je sasvim drugo pitanje.

Ja uvek rado koristim jedan stari softver za pravljenje raznih tipova vežbi. To je Hot Potatoes. On obuhvata pet aplikacija pomoću kojih se mogu kreirati vežbe koje se mogu i objaviti na internetu.

Aplikacije su:

  •  Jcloze (za pravljenje tekstova sa prazninama);
  •  Jcross (za pravljenje ukrštenih reči);
  •  Jmatch (za pravljenje vežbi sa tzv. padajućim menijem);
  •  Jmix (za pravljenje vežbi izmešanih reči);
  •  Jquiz (za pravljenje kvizova).

Postoji i šesta aplikacija pod nazivom The Masher, koja pravi kompilaciju svih vežbi u jednu jedinicu.

Ovaj program je od 2009. godine potpuno besplatan i može se preuzeti sa ovog linka. Korišćenje je veoma jednostavno, a detaljno uputstvo možete pronaći ovde na nemačkom ili ovde na engleskom jeziku. Potrebno je izvršiti registraciju i „kuvanje” može da počne. Kao i svi dobri kuvari, i vi imate neki osnovni recept i sastojke koje morate da koristite. Ali osobenost vašem jelu-delu daće specifični začini, koje najviše volite vi i vaši učenici.

Ja tako zasučem rukave i napravim mojim đacima jelo od krompira prepuno pitanja na temu Uskrsa. I evo mog recepta: 

  •  ubrati malo svežih ideja i informacija;
  •  otvoriti Hot Potatos, JQuiz ;
  •  napisati pitanja i nekoliko mogućih odgovora, te odgovarajuće komentare na tačne ili pogrešne odgovore;
  •  servirati na času i uživati sa svojim učenicima.

Kako biste mogli da radite neku od ovih vežbi u plenumu, a pre svega kviz, potrebni su vam projektor, kompjuter i platno ili interaktivna bela tabla.

Postoji više varijacija kako možete ovo raditi na času: svaki učenik može samostalno odgovarati na pitanja na svom listu papira,  koji ćete vi kasnije pregledati ili, što je i meni i mojim učenicima uvek zabavnije, možete podeliti učenike u takmičarske timove i zabava može da počne. Ja timove obično pravim nasumičnim izborom tako što učenici, jedan po jedan, izvlače sličice iz kese. Sličice su tematski vezane za Uskrs, pa tako mogu biti: pilići, zeke, čokolada ili već nešto drugo što se vama učini prikladnim.

Ovo je moje poslednje jelo i moram priznati da se većini učenika baš dopada. Naravno, nije zgorega obezbediti  i nagrade pobednicima kviza, a poželjno bi bilo da budu čokoladne u duhu praznika. 😉

Naravno, kviz ne morate napraviti vi. Možete jednoj grupi dati zadatak da napravi kviz, a drugoj da odgovara na pitanja, tako će koristi od toga imati i jedna i druga grupa. Obe grupe će morati da prikupe podatke, istraže temu i selektuju ono što je najbitnije, a aktivnost učenika u usvajanju znanja je svakako nešto čemu treba težiti.

Eto, to bi bio moj recept za brz, a zdrav i ukusan obrok. A šta vi kuvate za Uskrs? 😊

 

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Dragana Jovanović
Dragana Jovanović Autor

Dragana Jovanović,  rođena 1976, diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, nemački jezik i književnost, gde je 2013. odbranila i master rad iz oblasti interkulturne kompetencije. Pohađala je mnoge kurseve stručnog usavršavanja u organizaciji beogradskog Gete instituta i PAD-a iz Nemačke. Provela je više nedelja hospitujući u nemačkim školama, a u Jeni je 2008. godine učestvovala na višenedeljnom seminaru za nastavnike nemačkog jezika. Kao profesionalni prevodilac i profesor nemačkog jezika i književnosti, već 15 godina radi u obrazovanju i aktivno prevodi za mnoge domaće i strane firme.

Sa brojnih putovanja, kao pratilac grupe tinejdžera na programima usavršavanja nemačkog jezika, najlepše utiske nosi iz Berlina i Beča. Kao trener je učestvovala u planskim igrama „Proširenje Evropske unije” u organizaciji nemačkih institucija i uz podršku Nemačke ambasade u Beogradu. Ipak, najbolje se oseća u učionici sa svojim đacima, gde istražuje nove mogućnosti nastave nemačkog jezika.

Dragana obožava životinje i volonterski se bavi zaštitom. U slobodno vreme čita knjige, kad joj ih iz ruke ne otima trogodišnja ćerka Helena.

©2014 - 2020 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions