Virtuelno putovanje u Irsku

Virtuelno putovanje u Irsku

Ponekad mi se čini da je Irska, jedna od najdražih mi država, nepravedno zapostavljena na časovima stranog jezika. Časovi koji se bave kulturološkim temama najčešće su fokusirani na Veliku Britaniju, SAD ili Australiju, sa povremenim osvrtom na zanimljivosti iz drugih kultura.

U nastavku ću podeliti nekoliko ideja koje vam, nadam se, mogu pomoći da dodatno upoznate učenike sa ovom fascinantnom državom.

Video prilagođen učenicima osnovne škole u vezi sa zanimljivostima o Irskoj. Može poslužiti kao uvodni ili glavni deo časa, no svakako kao aktivnost koja prethodni praktičnim vežbanjima.

 https://www.youtube.com/watch?v=Wl2g-wODBaw

 

     

Irska je karakteristična i po zanimljivim i jedinstvenim simbolima. Učenicima možete pročitati opise određenih simbola ili ih prikazati putem prezentacije, a zatim ih podstaći da povežu simbole sa odgovarajućim opsima. Kao inspiracija može da posluži sledeći listić:

https://busyteacher.org/18358-ireland-symbols.html

Meni vrlo interesantna aktivnost je poređenje poslovica iz stranog jezika sa poslovicama na maternjem jeziku i njihovo tumačenje. Evo nekoliko irskih poslovica o čijem značenju možete diskutovati sa učenicima i time razvijati kako kritičko mišljenje tako i jezičke veštine:

Put silk on a goat and it is still a goat.

You will never plow a field by turning it over in your mind.

Where the tongue slips, it speaks the truth.

Count your joys instead of your woes, count your friends instead of your foes.

Questioning is the door of knowledge.

Irski nacionalni ples jedan je od popularnijih folklornih plesova u svetu. Na internetu možete naći pregršt snimaka izvođenja ovog plesa i njima obogatiti svoj čas, pa možda čak i podstaći učenike da se oprobaju u njemu. Iz iskustva znam da nije lako, ali ni nemoguće.