Weltfrauentag

Weltfrauentag

U martu slavimo Međunarodni dan žena poznatiji kao Osmi mart, praznik posvećen ženama, na koji se više od 150 zemalja sveta seća zahteva za biračkim pravom, jednakim pravima i boljim uslovima rada za žene. Na taj dan dogodili su se i drugi značajni događaji.

Ovaj dan nastao je kao dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

            

Godine 1908. u Njujorku, 15.000 žena izašlo je u protestnu šetnju, zahtevajući bolje plate, kraći radni dan i pravo glasa. Ovaj talas nezadovoljstva uzburkavao je američko društvo i naredne godine, na inicijativu Socijalističke partije Amerike, 28. februara 1909. obeležen je prvi Dan žena.

Prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odeće i tekstila dogodile su se 8.3. 1857. u Nju Jorku. Tekstilne radnice su protestvovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstrante je rasterala policija, a dva meseca kasnije, te iste žene su osnovale sindikat. Dan žena se obeležava i kao uspomena na požar u tekstilnoj fabrici "Triangle Shirtwaist", koji se dogodio u Njujorku 1911. godine, a toga dana poginulo je preko 140 žena.

Avgusta 1909. godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana američkim događajem, Nemica Luiz Cic predložila je organizovanje Međunarodnog dana žena. Cic nije svoje ideje sprovela u delo, a inicijativu za taj praznik preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin.

Ona se borila za prava žena od 1889. godine, a predlog je javno iznela avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset.

Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obeležile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope.

Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice, uključujući i SFRJ.

Međunarodni dan žena je kao osmi mart po prvi put prihvaćen 1917. godine. Ujedinjene nacije su 1975. godinu proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati ovaj praznik.

Iako je osmi mart dan najpoznatiji po karanfilima, ružama i bombonjerama koje žene dobijaju od partnera, prijatelja i rođaka, neverovatno je koliko se još značajnih događaja zbilo upravo 8. marta.

Na ovaj dan 1817. godine osnovana je Njujorška berza, koja je u svetu poznata kao Vol strit.

U Beogradu je na 8. mart 1846. godine otvorena i prva čitaonica u Srbiji, njen prvobitni naziv bio je Srpsko čitalište, a kasnije je promenjeno u Čitalište beogradsko.

Prisetimo se i na nastavi kako su se nekad žene u teškim vremenima borile za svoju ravnopravnost i toleranciju.

Ovom prilikom bih volela da preporučim zanimljive materijale das Arbeitsblatt vom Hueber Verlag na ovu temu svima koji žele da se sećaju ovog posebnog dana kao simbola ravnopravnosti muškaraca i žena.

Na stranici Landeszentrale für politische Bildung možete razgovarati sa učenicima o jednakosti i ženskim pravima, dosta toga pročitati o eminentnim ženama, kao i istoriji Međunarodnog dana žena, ali i isprobati dobro pripremljene nastavne materijale.

Na stranici Auf der Website des Deutschen Bildungsservers pronaći ćete i mnoštvo linkova ka nastavnim materijalima na temu žena i jednakosti, tako da ćete sigurno dobiti puno novih ideja i predloga i odabrati najbolje za svoje ciljne grupe.

Trenutni materijali Die aktuellen Materialien von LehrerOnline žele da vas motivišu da sa učenicima razgovarate o ravnopravnosti žena i muškaraca u sadašnjosti i tako unesete deo istorije u vaše predavanje i promovišete kritičko mišljenje.

Jednostavno kliknite i zabavite se!

Kreativnost mojih učenika se i ovog puta pokazala na delu.

U radu smo se vodili idejom da sve predstavimo sa puno cveća. Neki učenici su tražili čestitke na internetu, a neki su se bavili ljudskim pravima. Većina učenika je pravila kartice sa zanimanjima (Ärztin, Lehrerin...), rodbinskim odnosima (Mutter, Schwester...) i političkim funkcijama (Präsidentin, Kanzlerin) žena.

      

      

      

 I zato ne zaboravimo značaj ovog ženskog praznika i nastavimo borbu protiv diskriminacije i nasilja nad ženama i to u svim segmentima života.

 

 Drage moje dame, uzivajmo u svim blagodetima koje nam pruža dan žena!

Herzlichen Glückwunsch zum Frauentag!

Happy women's day - wishing you a day as beautiful as you are!

 

 

Kategorije:

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Kovačević
Jasmina Kovačević Autor

Završila je Osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju kao Vukovac i Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer nemački jezik i književnost kao nosilac Norveške stipendije i stipendije Ministarstva prosvete. 2004. godine započinje rad u prosveti. Licencu položila u Beogradu 2011.godine. Stručno se usavršavala u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji. Autor je i realizator tribina „Primeri dobre prakse u nastavi nemačkog jezika“ u Novom Sadu i Subotici, kao i prikaza udžbenika PRIMA u Novom Sadu. Učestvovala u nekoliko projekata: RALF, DSD diplome, Willkommen, Avantura nemački, pozorišni projekat. Mentor je studentima germanistike, mladim koleginicama pri polaganju stručnog ispita za sticanje licence, kao i učenicima na takmičenjima iz nemačkog jezika. Objavila je nekoliko prevoda u časopisima Pedagoška stvarnost, Naša škola i Glasniku srpske pravoslavne crkve. Član je udruženja profesora nemačkog jezika Srbije od 2004., član upravnog odbora od aprila 2017.,  član udruženja Dunavskih Švaba u Vojvodini od 2005., udruženja Nemaca  „Gerhard“ iz Sombora od 2010. godine, srpsko-nemačkog društva Vandrovka, Novi Sad od 2016. godine, nemačkog Udruženja “Maria Theresiopolis” od 2018. i član komisije za pregledanje testova na takmičenjima iz nemačkog jezika. 

Radi na popularizaciji nemačkog jezika. U školi vodi i učenički parlament. 

Voli putovanja, sport, druženja...

Arhiva

©2014 - 2022 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions