We can make a beautiful Christmas...

We can make a beautiful Christmas...

Profesorka engleskog jezika, Marija Jović Stevanović, retko propušta priliku da novogodišnje dobro raspoloženje iskoristi da dodatno motiviše učenike i spoji igru, pesmu i produkte rada u cilju učenja. Ako ste i vi takvog duha, ali i ako niste, pročitajte u ovom blogu neke zanimljive i konkretne ideje.

Nova godinaaaaaa!!!! :) - Ovako je najčešće doživljavaju naši učenici. A šta je sa nastavnicima?

Nedavno sam na društvenim mrežama videla zanimljivu animaciju, koja savršeno ilustruje kako se nastavnici najčešće osećaju u ovo doba godine:

Svrstavate li sebe u ove druge, jednako oduševljene praznicima poput učenika ili u ove prve koji precrtavaju dane u školskom kalendaru do sledećeg raspusta? Verujem da je većina povremeno u obe kategorije, makar znam da ja jesam. Ponekad smo toliko umorni, iscrpljeni od obaveza, administracije i rekla bih ponajviše od tempa. A oni koji rade u prosveti znaju o čemu govorim - prosto poželimo malo duže, makar duplo duže vikende.

Čak i da ste jako umorni i iscrpljeni, to vam neće proći tako lako ako radite sa najmlađima. Zašto? Sami odaberite tačan odgovor.

  1. Tražiće od vas da radite neke novogodišnje akrivnosti.
  2. Zaraziće vas svojom prazničnom energijom.
  3. Inače će vam trebati 10 minuta da se kroz novogodišnje dekoracije probijete do katedre.

I šta ste zaokružili? Tako je, sva tri odgovora su tačna.

Sada kada više nema nedoumica i kada znate da se morate predati, ostaje samo dilema da li napraviti nešto za pano, zid ili kutak u učionici, jer znamo da dekoracije nikad dosta, ili osmisliti neku aktivnost za pisanje, poput čestitki i sastava?

Predlažem da u narednu godinu uđemo bez nedoumica i da ova dva predložena spojimo u jedno.

Evo nekoliko primera:

1. Pametni SneškoNaziv je autentičan, jer me tako lakše asocira na poentu aktivnosti. Nacrtate ili odštampate Sneška Belića, recimo kao na slici, ali bez prikazanih crteža (tegle, zvezde, table čokolade i automobile). Učenici mogu i sami da nacrtaju običnog Sneška, ali pripazite da bude dovoljno veliki. Učenici zatim docrtavaju na šeširu i delovima tela, odnosno grudvama, tri ili četiri reči koje počinju istim slovom ili se rimuju pri izgovoru kao na prikazanoj slici (jar, star, bar, car). Učenici mogu sami da se prisete reči koje će ilustrovati ili ih mogu pronaći u rečniku u udžbeniku.  Potom mogu da oboje detalje, šargarepu, šal itd., ali je najbitnije da u crtež uključite nešto od vokabulara za obnavljanje. Kod prvaka i obrade brojeva, zamolite učenike da mu nacrtaju različit broj dugmadi na gornjem delu tela, a da na donjem ispišu cifru koja predstavlja broj tačkica, odnosno dugmadi. Više izloženih  Belića biće sjajan detalj u učionici, a istovremeno korisno nastavno sredstvo za obnavljanje naučenog gradiva.                                                          (jar, star, bar, car)

                                                                                                                       

2. Pismo Deda Mrazu – Otkako sam na internetu pronašla ovu aktivnost, sve ređe praktikujem pisanje čestitki na engleskom jeziku. Zanimljivije je i učenicima, a i meni. Kada se predstave Deda Mrazu, napišu da li su bili dobri ili nevaljali, zatim spisak stvari koje bi želeli da dobiju ili listu novogodišnjih želja, i na kraju je tu i duhoviti završetak pisma: ,,P.S. Mleko i kolačići su za tebe, a šargarepe su za Rudolfa.” Naravno, od vaše inspiracije zavisi koliko ćete ovu aktivnost proširiti ili prilagoditi potrebama vaših učenika. Učenici najpre mogu da zapišu pismo u svesci, a zatim ga prepišu, ukrase i ubace u za tu priliku specijalnu kovertu, koju mogu sami da naprave kod kuće. Šarene koverte sa pismima naći će se na panou, a mogu i roditelji da ,,gvirnu” u sadržaj pisama nakon roditeljskog sastanka i tako ispune poneku želju.

3. Deda Mraz u dimnjaku – Ovu aktivnost planiram da sprovedem u nekim odeljenjima ove godine.  Do sada smo povremeno ovu ,,scenu” koristili pri izradi novogodišnjih čestitki,  a sada će to otprilike izgledati ovako. Naučićemo ključne reči u vezi sa novogodišnjim praznicima, neke ćemo ilustrovati, zatim ćemo pevati pesmicu ’When Santa Got Stuck Up the Chimney’, vrlo verovatno i odglumiti, a potom ćemo napraviti dimnjak od crvenih stikera ili crvenog hamera i na njemu ispisati naše želje. Ako nastavnica bude dovoljno vešta, napraviće Deda Mraza tako da učenici zaista mogu da ga izvuku i pomognu mu, tako da deca ne ostanu bez poklona.

Šta nam još preostaje? Da puno pevamo, jer nema inspirativnijeg doba u godini za učenje pomoću pesmica, prepustimo se tom naletu pozitivne energije naših učenika, koji imaju tu sreću da u njoj bezrezervno uživaju i da sebi poželimo da smo što ređe u onoj prvoj kategoriji nastavnika s početka ovog bloga. U to ime :)

,,Put down video games,

pick up some candy canes,

we can make a beautiful Christmas!”

(Big Time Rush - Beautiful Christmas).

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Marija Jović Stevanović
Marija Jović Stevanović Autor

Marija Jović Stevanović radi kao profesor engleskog jezika u osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Batočini od 2004. Dobitnik je više nagrada za uspešne primere primene tehnologije u nastavi, autor članaka o primeni IKT-a, koautor knjige ,,Crazy Animals And Other Activities for Teaching English to Young Learners", (Aston University and British Council) i urednik nekoliko blogova i sajtova za učenike i nastavnike.

Takođe je dobitnik stipendije Američke ambasade, zahvaljujući kojoj je uspešno završila desetonedeljni kurs Instituta za engleski jezik, Univerziteta u Oregonu na temu primene tehnologije u podučavanju engleskog jezika. Bila je predavač na nekoliko akreditovanih seminara i neformalnih obuka.

U svom radu kombinuje moderne i tradicionalne metode, časove bogate nastavnim sredstvima i časove sa minimalnim resursima i rado eksperimentiše sa korelacijom između različitih predmeta i oblasti. Dosta pažnje posvećuje motivisanju učenika.

Interesuju je celoživotno učenje, tehnologija, filmovi i putovanja, a oslonac su joj porodica, prijatelji i iskreni saradnici.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions