Quizlet u nastavi stranih jezika

Quizlet u nastavi stranih jezika

Ivona Ranđelović je profesorka engleskog jezika i naša blogerka koju ste verovatno do sada upoznali kao dramskog praktičara. U ovom blogu ima za vas nešto drugačije - upotreba tehnologije za lakše učenje novih reči koje su neophodne da bi se na stranom jeziku govorilo.

Da li ste možda u problemu kako da naterate svoje učenike da uče reči bez kojih ne mogu ništa reći, ma koliko dobro poznavali gramatiku i njena pravila? Da li vam uvođenje novih reči u nižim razredima predstavlja „piece of cake”, ali kako krenete ka višim razredima, postaje sve teže obraditi ih na času, s obzirom na to da se njihov broj višestruko povećava? Da li vašim učenicima predstavlja napor i „smor” učenje novih reči napisanih u dve kolone od kojih je jedna na stranom jeziku, a druga sa prevodom na srpski i obrnuto?

Ako ste i na samo jedno pitanje odgovorili potvrdno, možda je Quizlet rešenje za vas! Pomogao je meni i mojim učenicima, a trebalo bi da pomogne i vama.

Šta je Quizlet? To je veb-alat koji vam omogućava da napravite setove kartica sa pojmovima koje obrađujete u jednoj lekciji i da onda te setove podelite elektronski sa svojim učenicima, kako bi mogli da ih uče na času ili kod kuće, za kompjuterom ili na telefonu.

Ono što setove odlikuje je to što uz napisanu reč možete dodati i ilustraciju te reči, kao i audio-zapis izgovora iste, što značajno olakšava njihovo učenje. Na servisu dominiraju setovi na engleskom jeziku, ali servis podržava i druge jezike, samo je potrebno odabrati ih u padajućem meniju. Učenici imaju mogućnost da uče reči na klasične načine (kartice, pisanje, prevod, test), ali i kroz igru (spojnice, gravitacija). Da bi se Quizlet koristio preko telefona, može se, a i ne mora, instalirati njegova aplikacija. Učenici ne moraju da se registruju da bi vežbali, ali ako želite da pratite njihov napredak, onda su doplata i prijavljivanje na Quizlet uslov.  

Da biste napravili jedan set, potrebno je pratiti sledeće korake:

  1. Registrujte se preko Gugl ili Fejsbuk naloga, ili dužim putem tako što ćete sami uneti svoje podatke.

  1. Nakon uspešne prijave kliknite na +Create (1) da biste otvorili prozor za kreiranje novog seta kartica.
  2. Unesite naslov lekcije/teme (2), a onda i niz pojmova ukoliko ste ih već pripremili u Word ili Excel dokumentu tako što ih nalepite (Paste) na mesto predviđeno za to (3) i kliknete na Import. Druga varijanta je da unosite reč po reč, definiciju po definiciju gde koristite dugme „Tab” na tastaturi za prelazak iz jednog polja u drugo.
  3. Odaberite jezike termina i definicija jer bez toga ne možete da sačuvate kreirani set. (4)
  4. Odaberite odgovarajuću sliku koja je u vezi sa datim pojmom (5). Ukoliko vam se nijedna slika ne dopada, možete ubaciti svoju (pod uslovom da platite).
  5. Kada ste završili sa unosom, kliknite na Create (6) u dnu ili na vrhu stranice.

  1. Setove kartica možete dodati u odgovarajući folder ili razred, da biste im kasnije lakše pristupili, a link možete podeliti sa učenicima.

Kako ja koristim Quizlet u nastavi?

Pored deljenja linkova preko naše grupe na Fejsbuku, najčešće ga koristim za uvođenje novih reči prilikom obrade novog teksta, tako što grupa slabijih učenika (koji nisu doneli domaći i koji kod kuće rade slabo ili nikako) sedne oko laptopa sa priključenim zvučnicima i prouči reči dok ja proveravam pismeni ili usmeni domaći zadatak. Nakon desetak minuta, oni su koliko-toliko spremni da prate nastavu i da aktivno učestvuju. Ne moram da spominjem da se na ovaj način njihovo samopouzdanje podiže i javlja se osećaj uspešnosti. Dok rade u grupi, izjednačenoj po nivou znanja, razvija se i takmičarski duh – ko će se pre setiti reči i ko će pre spojiti parove u igri „Match”.

Quizlet možete koristiti i sa celim odeljenjem preko projektora. Iako se Quizlet može lako koristiti i preko telefona, retko ga koristim jer moji učenici ne nose telefone ili, ako ih nose, nemaju internet na njima.

Kada treba da vežbaju kod kuće, svima je dostupan link ka folderu (razredu) gde se nalaze svi setovi kartica, kao i oni koje ću tek kreirati. Dovoljno je da samo njega podelim jedanput i učenici će uvek imati pristup svim setovima odjednom. Inače, možete napraviti foldere za ukupno 8 razreda, a za više morate da doplatite (ili otvorite novi nalog ;) ).

Evo primera setova kartica za korisnike „To The Top” serije udžbenika.

https://quizlet.com/_38ef8q

https://quizlet.com/_384car

Sada, pošto ste kliknuli na ove primere i provežbali reči, kako vam se čini ovaj alat? Napišite nam u komentaru. Pišite i ukoliko vam je potrebna pomoć oko kreiranja setova. Rado ću pomoći.

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Ivona Ranđelović
Ivona Ranđelović Autor

Ivona Ranđelović je diplomirani filolog za engleski jezik i književnost. Po završetku studija na Filozofskom fakultetu u Nišu (2000), počinje sa radom u seoskim školama i zadržava se u OŠ „Vuk Karadžić” u Pečenjevcu (Leskovac). I posle 15 godina rada i dalje podučava sa velikim entuzijazmom i posvećenošću, stalno uvodeći novine, počevši od upotrebe najnovijih informacionih tehnologija u nastavi, do različitih dramskih metoda i tehnika, koje su joj trenutno u fokusu interesovanja (video-intervju). Njen cilj je da ne podučava o jeziku kao sistemu, već da strani jezik koristi tako da svoje učenike obrazuje i kod njih podstiče intelektualni, društveni, fizički, kreativni i emocionalni razvoj. Takođe, kao autor i realizator više akreditovanih seminara, ima za cilj da nastavnike upozna sa metodologijom i strategijama koji su se pokazali veoma uspešnim u radu sa njenim učenicima. Oni zajedno neprestano ruše predrasude o tome da deca iz seoskih sredina ne mogu biti podjednako uspešna kao njihovi vršnjaci iz većih razvijenih gradova, o čemu svedoče mnogobrojne nagrade koje su osvojili.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions