Francuski 22.08.2014.

Kviz „Upoznajte svoj novi udžbenik Pixel 4“

Kviz „Upoznajte svoj novi udžbenik Pixel 4“

U prilogu ćete naći predlog aktivnosti pomoću koje učenici mogu da upoznaju svoj novi udžbenik

Za pregled celog sadržaja stranice prijavite se/registrujte se na portal.

PRILOG UZ KVIZ „UPOZNAJTE SVOJ NOVI UDžBENIK“

Drage koleginice i kolege,

Predlažem vam da sa svojim učenicima sprovedete priloženu aktivnost, čiji je cilj da učenici uoče i prepoznaju različite strukturno-funkcionalne komponente svojih udžbenika (pregled sadržaja, nastavne celine, rubrike, vežbanja, naloge, tekstove, ilustracije, priloge itd.). Opredelio sam se za formu kviza jer mi iskustvo u nastavi francuskog jezika govori da takav vid rada može učenicima da bude u isto vreme zanimljiv, zabavan i poučan. Preporučujem, takođe, takmičenje po grupama, čime bi se među učenicima podsticala i saradnja u okviru određenih, ali i promenljivih ulogama.

Smatram da je optimalno vreme za realizovanje ovog kviza početak školske godine, ubrzo pošto učenici dobiju novi udžbenik, mada se, naravno, ista svrha može postići realizacijom kviza u bilo kom kasnijem periodu.

Za svako pitanje iz kviza prvo je naveden način pripreme odgovora, što najpre treba saopštiti učenicima. Slede pitanja, napisana na srpskom jeziku, ali to ne znači da se ona, naročito u 7. ili 8. razredu, ne mogu čitati učenicima na ciljnom jeziku; u tom slučaju, siguran sam da nastavnicima neće predstavljati nikakvu poteškoću da ih prevedu. Uz svako pitanje priložen je i tačan odgovor.

Pozivajući se još jednom na sopstveno iskustvo, predložio bih da se realizacija kviza prepusti učenicima, tako što bi se odredilo ko će čitati pitanja, ko će meriti vreme za pripremu, beležiti poene, pratiti regularnost itd.

Najzad, način i vreme pripreme odgovora odredio sam intuitivno, što znači da svaki nastavnik može, i treba, da ih prilagođava prema sopstvenom iskustvu i nahođenju.

Pozivam sve nastavnice i nastavnike koji budu realizovali kviz da prenesu svoje utiske, zapažanja i komentare.

Jovica Mikić

Poruka je obavezno polje.