Ekonomija 30.05.2016.

Izgradnja tima - team building

Izgradnja tima - team building

Razvoj kadrova i izgradnja tima važno je pitanje predmeta Poslovna ekonomija. Bitno je skrenuti pažnju učenicima da svako uspešno preduzeće teži stalnom napredovanju i unapređenju poslovanja uz odličan tim koji će se svakodnevno razvijati i usavršavati.

Preduzeća koja su prepoznala činjenicu da su zaposleni njihova najvrednija imovina i da upravo oni predstavlјaju prednost na tržištu, najviše ulažu u razvoj kadrova. 

Zaposleni se u takvim preduzećima usavršavaju individualno (na seminarima, obukama, doškolovavanju, sajmovima i sl.) i grupno (zajednička druženja, izgradnja tima i slično).

Tim bilding ili izgradnja tima je skup zabavnih, sportskih i edukativnih aktivnosti i predstavlјa društveno i odgovorno poslovanje preduzeća prema zaposlenim radnicima. Cilј je razvoj zaposlenih i postizanje bolјih kolektivnih rezultata na radnom mestu. Ukoliko preduzeće želi da dodatno motiviše, nagradi i pobolјša saradnju među zaposlenim radnicima, utvrdi individualne prednosti članova, upozna nove zaposlene i podstakne njihovo samopouzdanje, stvori bolјe odnose unutar preduzeća, razvije kreativnost i međusobno poverenje među zaposlenima, organizovaće aktivnosti za izgradnju tima kao što su: splavarenje, preživlјavanje u prirodi, snimanje filma, orijentacija u prostoru, pronalaženje zakopanog blaga, ekspedicije, foto-safari, peintbol, sportske aktivnosti i sl.

Autor: Sonja Kostić Pavković, nastavnik u Ekonomsko trgovinskoj školi u Zaječaru

Poruka je obavezno polje.