Sve oblasti 05.01.2016.

Dualno obrazovanje

Dualno obrazovanje

Dualni model obrazovanja podrazumeva da učenici po upisu srednje stručne škole zasnuju i radni odnos u kompanijama koje ih, uporedo sa školovanjem za određeno zanimanje, osposobljavaju znanjem i veštinama potrebnim za praktičan rad. Najpoznatije i najuspešnije modele dualnog obrazovanja imaju Austrija i Nemačka, a u Srbiji je ovaj model u razvoju.

Mladi u Nemačkoj koji nakon završene osnovne škole ne idu dalje na fakultet, upisuju jednu od stručnih škola u kojoj pohađaju nastavu (po pravilu dva ili tri dana nedeljno) dok ostatak vremena provode u nekom preduzeću na praksi. 

Na taj način su odmah nakon završetka školovanja u potpunosti osposobljeni za rad. 

Važna je činjenica da veliki broj mladih koji u nekoj firmi tokom školovanja obavlja praktični deo nastave vrlo često po završetku školovanja tu i ostane, odnosno, dotično preduzeće ih zaposli. 

Posebno se ističe činjenica da se pri tome radi o vrlo dobrom ulaganju u mlade ljude, smatraju stručnjaci. 

Dualni sistem obrazovanja nudi značajne prednosti, kako za učenika i preduzeće, tako i za društvo u celini. 

Po završetku škole učenik najčešće ostaje da radi u preduzeću u kojem je bio na praksi, a preduzeća će radije da ulože u učenika koga kroz praksu mogu da profilišu shodno svom poslovnom procesu, nego da sa tržišta rada uzimaju nekvalifikovanu osobu u čiju će prekvalifikaciju uložiti znatno više vremena i novca. 

Korist za društvo ogleda u tome što se radna snaga obrazuje u potpunosti u skladu sa potrebama privrede, pa je nezaposlenost manja. 

Praksa je pokazala da je u zemljama koje imaju dualno stručno obrazovanje stopa nezaposlenosti mladih, po pravilu, manja od deset odsto. Poređenja radi, u Srbiji je stopa nezaposlenosti ove kategorije stanovništva krajem 2014. godine bila veća od pedeset procenata.

Preuzeto sa: http://www.b92.net

Koncept dualnog obrazovanja, odnosno povezivanja teorije i prakse, još nije dovoljno razvijen i primenjen u Srbiji, međutim uspešni primeri saradnje pojedinih domaćih preduzeća i fakulteta pokazuju da je to pravi put ka uspehu i razvoju srpske privrede.

O dulanom sistemu u Srbiji pogledajte: http://www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=217191

Poruka je obavezno polje.