730 kataloški broj
Metodika nastave
oblast
1 prioritet
K2 kompetencije
10 bodova
Termin još nije određen.

Савремени веб алати у настави

Autor Иван Цветковић, професор географије, ОШ ''Јован Аранђеловић''; Душан Ђорђевић, мастер биолог, ОШ "Јован Аранђеловић", Црвена Река Koordinator seminara Катарина Плазинић, katarina.plazinic@datastatus.rs, 065 301 78 15 Realizator seminara Иван Цветковић, професор географије, ОШ ''Јован Аранђеловић''; Душан Ђорђевић, мастер биолог, ОШ "Јован Аранђеловић", Црвена Река
 • Примена савремених веб алата у настави може допринети већој активности и мотивацији ученика, као и развијање њихових креативних способности. На овом семинару полазници ће научити како да користе веб алате приликом израде различитих наставних садржаја. За сваки веб алат добиће и различите примере из праксе, који пружају увид у неограничене могућности сваког савременог веб алата. Поред савремених веб алата полазнике очекује и много корисних информација о различитим интернет садржајима, сајтовима и платформама за учење, које ће омогућити још бржу и квалитетнију изради наставних материјала. Такође, употреба дигиталних наставних садржаја омогућава лакше и једноставније остваривање предвиђених исхода. У оквиру семинара биће обрађене теме о веб алатима и на који начин се користе у настави, кроз различите примере у пракси. Биће приказане платформе Genially и Wordwall, које пружају могућност израде најсавременијих дигиталних садржаја за потребе наставе, различитих квизова, игрица, видео снимака, презентација, тестова и слично. Такође, од великог значаја су и Google алати, посебно приликом израде мапа и тестова, који ће такође бити приказани у оквиру семинара. Од великог значаја за дигиталну наставу, а посебно за наставу на даљину су и платформе за учење од којих су најпознатије Microsoft Teams и Google Classroom, које ће бити детаљно представљене. У оквиру семинара биће приказана и најновија платформа за учење издавачке кућа Дата статус, под називом ''Уџбеник на клик''.

   

  Циљ семинара:

  Јачање професионалних компетенција наставника у основним и средњим школама за коришћење савремених веб алата приликом припреме и реализације наставе.

   

  Број учесника: 40

   

  Трајање: Онлајн у току две недеље (10 бодова)

   

  Више детаља погледајте у званичном Каталогу програма стручног усавршавања

   

Иван Цветковић

Иван Цветковић

Наставник географије

Иван Цветковић, наставник географије у ОШ “Јован Аранђеловић“ у Црвеној Реци од 2013. године.

Аутор уџбеника “Географија за 5. разред основне школе“ и четири дигитална уџбеника “Географија за 5, 6, 7. и 8. разред основне школе“.

Аутор је акредитованог семинара ''Савремени веб алати у настави''.

На различитим конкурсима добитник неколико награда за најбоље дидактичке припреме. Прва награда на конкурсу Филозофског факултета у Нишу 2020. године, за час “Израда макете Сунчевог система“. Прва награда на Међународној смотри “Дигитални читалићи 2021.“ и “Дигитални читалићи 2022.“, за израду дигиталних часописа. Друга награда на конкурсу Филозофског факултета у Нишу 2021. године, за час “Регионална географија Европе“, тако да је и носилац Светосавске награде овог факултета. Треће награде на конкурсу “Дигитална ризница знања“, 2019. године, за час “Квиз у настави географије“. Више радова објављивао је у различитим зборницима: Дигитална ризница знања 2018. и 2019. године, Час за углед 2018. и 2020. године, Дигитални час 2018. године, Зборник радова Филозофског факултета у Нишу, Белопаланачки зборник, Просветни преглед и други.

Од 2018. године учествује у пројекат “2000 дигиталних учионица“ и пројекату “Школа за 21. век“.

Како је целоживотно учење и стручно усавршавање важно, наставник је био полазник различитих обука, стручних усавршавања, истраживања и трибина, међу којима се посебно издваја стручно усавршавање у Израелу, посвећено Холокаусту, у организацији међународне школе “Јад Вашем“ у Јерусалиму.

Аутор је блога “еГеографија“, који је посвећен дигиталној настави и настави на даљину, на коме се налази преко сто дигиталних часова географије за основну школу.

Аутор је отвореног образовног ресурса ''Биогеографија'', као победничког пројекта у оквиру Дигиталне експедиције.

Добитник је признања за алтруизам, за допринос приликом креирања базе образовних дигиталних материјала током пандемије коју додељује Еду Балкан.

Душан Ђорђевић

Душан Ђорђевић

Наставник биологије

Душан Ђорђевић, наставник биологије у ОШ “Јован Аранђеловић“ у Црвеној Реци од 2017. године.

Мастер студије биологије завршио је на Природно-математичком факултету у Нишу 2016. године, из области хистологије, физиологије и хематологије. Током студија учествовао је у изради научних радова и стекао праксу у примени лабораторијских метода у научним истраживањима.

Од почетка рада у просвети био је полазник многих обука, семинара и стручних усавршавања. Добитник је награде на конкурсу ''Дигитална експедицијa'' у оквиру које је креиран образовни дигитални ресурс ''Биогеографија''. Такође, координатор је Еразмусовог пројекта мобилности за стручно усавршавање у области образовања одраслих под називом ''Инклузивно образовање одраслих помоћу дигиталних алата''.

Даљи напредак види у развијању дигиталних компетенција код младих, изради штампаних и дигиталних ресурса, уџбеника, семинара, учествовањем на међународним пројектима у циљу развоја квалитетнијег образовања ученика.