Evropski dan jezika 2018.

Evropski dan jezika 2018.

Iza nas je još jedan Evropski dan jezika, koji se već tradicionalno obeležava kako u našim, tako i u školama širom Evrope. Ovaj praznik obeležen je i u OŠ "Sveti Sava" u Batočini, a o tome na koji način piše vam nastavnica Marija Jović Stevanović.

Slaveći bogatstvo i različitost jezika i kultura, i ove godine smo Evropski dan jezika proslavili brojnim aktivnostima, ali i pomalo izašli iz ustaljenog okvira.

Razgovarajući sa kolegama iz drugih škola o tome kako oni sa svojim učenicima proslavljaju Evropski dan jezika, neretko dobijem ideje koje u saradnji sa nastavnicima u svojoj školi izmenim i prilagodim. Otuda i želja da sa vama podelim ovogodišnji program naše proslave, kako bih možda pomogla kolegama u osmišljavanju aktivnosti za narednu školsku godinu.

Kao i prethodnih godina, obeležavanje ovog praznika predstavljalo je kombinaciju nekoliko različitih aktivnosti: priredbe, štandovi, izrada i podela narukvica sa ovogodišnjim sloganom „Razgovaraj sa mnom”, aktivnosti na časovima redovne nastave, ali i ugledne radionice.

Prva novina u odnosu na prethodne godine je ta što smo centralnu proslavu, priredbu sa štandovima, izmestili u najlepši mogući ambijent: izašli smo napolje. Vreme nas je poslužilo, prostor je bio adekvatan i  u saradnji sa lokalnim centrom za kulturu „Dositej Obradović” dobro ozvučen. Neverovatno koliko je samo promena prostora uticala na pozitivnu atmosferu, te toplo preporučujem svima da makar deo svojih aktivnosti izmeste, ako ne u atrijum, kao mi, onda recimo u dvorište škole, ali svakako pod vedrim nebom, ako vremenski uslovi dopuste.

Spomenuti prostor obogaćen je štandovima Velike Britanije, Švedske, Italije i zemalja nemačkog govornog područja i posebno osmišljenim ramom za fotografisanje, ali nam je posebno drago što su se osim kolega koji predaju jezike, vrlo aktivno uključili i roditelji učenika.

Tako smo probali riblji specijalitet iz Švedske, slatko iz Danske, picu, ali i uživali u trodimenzionalnim kreacijama „Koloseum” i „Krivi toranj u Pizi”, posebno osmišljenim za ovaj dan. Deda Mraz je stigao direktno iz Laponije, Pipi Duga Čarapa nas je takođe počastvovala svojim prisustvom, a Super Mario je teškom mukom pokušavao da sačuva picu na štandu Italije.

Centralni deo proslave je svakako priredba, za koju je iskustvo pokazalo da je najzanimljivija ako se najviše bazira na muzičkim tačkama. Jezici i numere bili su raznovrsni, a umeće su pokazali i muzičari i plesne grupe. Bilo je i recitacija, predstave na srpskom jeziku i repovanja.

U želji da pružimo učenicima od 3. do 7. razreda priliku da se takmiče, jer zvaničnog takmičenja iz jezika, kao što znamo, nema sve do 8. razreda, već tri godine organizujemo školsko takmičenje iz engleskog jezika, sa pismenim i usmenim delom. Škola je prepoznala pozitivne efekte tog projekta i diplomama i knjigama nagradila učenike koji su zauzeli jedno od prva tri mesta.

Izuzetno mi je drago što u proslavu dana jezika nije uključeno samo stručno veće za strane jezike, već  se saradnja uspešno sprovodi i sa dramskom sekcijom, učeničkim parlamentom, kolegama, stručnom službom i svima koji su u skladu sa svojim mogućnostima dali doprinos da se ovaj dan dugo pamti. Nastavnici su uključili u program i učenike iz izdvojenih odeljenja, kojih je u našoj školi prilično.

Nedelja posvećena jezicima završena je uglednom radionicom u izdvojenom odeljenju u Brzanu „Dani jezika i kulture” u saradnji profesora engleskog, srpskog jezika i razredne nastave, ali i roditelja.

Šta smo ove godine i mi i učenici naučili? Da motivacija može i treba da izađe iz okvira redovne nastave, a proslava iz sale ili učionice. Da učenici, roditelji i sve kolege udruženi mogu da učine da ovaj dan izgleda fantastično i dugo se pamti i da smo sebi zadali težak zadatak da sledeće godine budemo još inovativniji.

Pozivam vas da pogledate album sa slikama koji smo postavili na Facebook stranici škole u kojoj radim.

Da li ste i vi proslavili Evropski dan jezika u vašoj školi?

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa pripremom ovog događaja, kako je tekla saradnja, podela uloga i slično, pozivam vas da pišete u komentarima, a ako ste organizovali neko slično druženje podelite vaše ideje sa nama.

P.S. Posebna zahvalnost za fotografije ide nastavnici matematike Vanji, kao i deki jedne učenice iz odeljenja II-1.

Komentari (ostavite komentar)

Marija 23.10.2018. 20:05

Sjajna ideja za takmicenje od 3.do 7.razreda...

Data DIDAKTA

Odgovor autorke bloga: Drago mi je da vam se svidela.  :)

Marija Jović Stevanović 23.10.2018. 21:17

Drago mi je da vam se svidela. :)

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Marija Jović Stevanović
Marija Jović Stevanović Autor

Marija Jović Stevanović radi kao profesor engleskog jezika u osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Batočini od 2004. Dobitnik je više nagrada za uspešne primere primene tehnologije u nastavi, autor članaka o primeni IKT-a, koautor knjige ,,Crazy Animals And Other Activities for Teaching English to Young Learners", (Aston University and British Council) i urednik nekoliko blogova i sajtova za učenike i nastavnike.

Takođe je dobitnik stipendije Američke ambasade, zahvaljujući kojoj je uspešno završila desetonedeljni kurs Instituta za engleski jezik, Univerziteta u Oregonu na temu primene tehnologije u podučavanju engleskog jezika. Bila je predavač na nekoliko akreditovanih seminara i neformalnih obuka.

U svom radu kombinuje moderne i tradicionalne metode, časove bogate nastavnim sredstvima i časove sa minimalnim resursima i rado eksperimentiše sa korelacijom između različitih predmeta i oblasti. Dosta pažnje posvećuje motivisanju učenika.

Interesuju je celoživotno učenje, tehnologija, filmovi i putovanja, a oslonac su joj porodica, prijatelji i iskreni saradnici.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions