Gostujući blogeri

Ako vam se naš blog svideo i želite da se i vaš glas čuje, pozivamo vas da postanete naš gostujući bloger.
Javite nam se na e-mail adresu datadidakta@gmail.com i brzo ćemo vam dati sve potrebne informacije o tome kako i pod kojim uslovima možete da postanete naš bloger.

Dragana Jovanović

Dragana Jovanović

Profesor nemačkog jezika i književnosti

Dragana Jovanović,  rođena 1976, diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, nemački jezik i književnost, gde je 2013. odbranila i master rad iz oblasti interkulturne kompetencije. Pohađala je mnoge kurseve stručnog usavršavanja u organizaciji beogradskog Gete instituta i PAD-a iz Nemačke. Provela je više nedelja hospitujući u nemačkim školama, a u Jeni je 2008. godine učestvovala na višenedeljnom seminaru za nastavnike nemačkog jezika. Kao profesionalni prevodilac i profesor nemačkog jezika i književnosti, već 15 godina radi u obrazovanju i aktivno prevodi za mnoge domaće i strane firme.

Sa brojnih putovanja, kao pratilac grupe tinejdžera na programima usavršavanja nemačkog jezika, najlepše utiske nosi iz Berlina i Beča. Kao trener je učestvovala u planskim igrama „Proširenje Evropske unije” u organizaciji nemačkih institucija i uz podršku Nemačke ambasade u Beogradu. Ipak, najbolje se oseća u učionici sa svojim đacima, gde istražuje nove mogućnosti nastave nemačkog jezika.

Dragana obožava životinje i volonterski se bavi zaštitom. U slobodno vreme čita knjige, kad joj ih iz ruke ne otima trogodišnja ćerka Helena.

Zoran Jelesijević

Zoran Jelesijević

Profesor engleskog jezika i književnosti

Zoran Jelesijević je rođen u Pančevu 1985. godine. Nakon gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevu, upisuje Filološki Fakultet i 2008. godine diplomira na odseku za Anglistiku. S profesijom predavača se po prvi put susreće kao srednjoškolac, kada aktivno počinje da se bavi vršnjačkom edukacijom. Edukacija zaista postaje njegovo zanimanje 2009. godine, kada se zapošljava kao nastavnik engleskog u Ivanovu. Naredne godine prelazi u školu „Dositej Obradović“ u Opovu, gde i dalje predaje. U Zoranovoj karijeri posebno je interesantan period od godinu dana kada je predavao engleski u gradovima Hefei i Peking u Kini. Trenutno predaje učenicima prvog ciklusa obrazovanja. U profesionalnom smislu se posebno interesuje za motivaciju učenika, rad sa mlađim učenicima i predavanjem preko interneta. Ova interesovanja se mogu opisati i kao aspiracije, jer Zoran trenutno radi na osmišljavanju seminara koji će biti posvećen radu sa mlađim učenicima, kao i na zbirci aktivnosti za rad u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja.

Vojka Milovanović

Vojka Milovanović

Profesor francuskog jezika i književnosti

Vojka Milovanović je profesor francuskog jezika u OS „Dositej Obradović“ u Požarevcu i Srednjoj školi u Velikom Gradištu. Doktorand je Filološkog fakulteta u Beogradu na modulu jezik-metodika nastave. Vodi pozorišnu trupu na franucuskom jeziku „ Dositejev leptir“ i akreditovani je ispitivač za ispit iz francuskog jezika DELF. U svom gradu organizovala je brojne radionice za decu i građanstvo u cilju promovisanja francuskog jezika. Godine 2014. objavila je naučni rad u časopisu „Braničevo“ pod nazivom „Elementi kulture u udžbenicima francuskog jezika za osmi razred-četvrta godina učenja“. Bavi se pisanjem poezije na francuskom jeziku. Njena zbirka  pesama „L’Orage silencieux“, objavljena je 2015. godine u Francuskoj.

Zorica Miladinović

Zorica Miladinović

Profeor engleskog jezika i književnosti

Zorica Miladinović radi kao nastavnik engleskog jezika u OŠ „Dositej Obradović“ u Požarevcu. U nastavi je već 17 godina i radi sa svim uzrastima, od 1. do 8. razreda. Više puta je realizovala letnje kampove u Engleskoj gde se i stručno usavršavala četiri godine za redom u mestu Broadstairs, u školi akreditovanoj od strane British Council-a, Kent School of English. U školi je učestvovala u projektima dopisivanja učenika sa učenicima iz Italije i Rusije i deo je tima „Večeri stranih zemalja“ koje škola organizuje svake godine, učešćem u dramskoj sekciji i realizaciji programa. Održala je više oglednih i uglednih časova i radionica u okviru različitih projekata škole i grada.

U nastavi najviše primenjuje pesmu i dramu, a zbog sve većeg učešća u inkluzivnim timovima, interesuje se za rad sa decom u inkluziji.

Gareth Davies

Gareth Davies

English Language Teacher, Teacher trainer, materials writer, fiction writer and storyteller

I am Gareth the Storyteller. I bring stories alive for adults and children alike. I specialise in graded stories for English language students. 
I have an MA in Creative Writing from Cardiff University and have told stories in the UK, China, Croatia, Poland, Portugal, Slovakia and the Czech Republic. You can often find me telling stories at venues across Cardiff and I am a member of the Society for Storytelling.
As well as being a storyteller, I have the DELTA qualification and have worked in English language teaching for over twenty years as a teacher, teacher trainer and materials developer. I've developed materials for Oxford University Press, Cambridge University Press and the British Council and taught for Cardiff University in Cardiff and International House in the Czech Republic, Spain and Portugal.
As a teacher trainer, I've visited over forty countries and have collected a range of traditional stories on my travels. Now, I am combining my two passions and bringing traditional stories to the English language classroom. 

To find out more about my teaching background please visit my teaching page here.

Slavica Jocković

Slavica Jocković

Profesor engleskog jezika i književnosti

Slavica Jocković je diplomirala na Filološkom Fakultetu Univerziteta u Beogradu 1996.godine. Radi kao nastavnik engleskog jezika u OŠ ”Heroj Radmila Šišković” u Smederevskoj Palanci već 22 godine. Voli da se usavršava, redovno pohađa seminare, stručne skupove, održava ugledne i ogledne časove. Nastavu izvodi kako sa mlađim tako i sa starijim uzrastima i smatra da je podjednako lepo i izazovno raditi i sa učenicima od prvog do četvrtog razreda, kao i sa učenicima od petog do osmog razreda. Često je imala priliku da vodi učenike na republiko takmičenje. Voli svoj posao i da može opet bi izabrala isti poziv. Slobodno vreme provodi sa porodicom, u prirodi, voli zdravo da se hrani i vežba. :) 

Mirjana Marić

Mirjana Marić

Profesor engleskog jezika i književnosti

Mirjana Marić radi u Osnovnoj školi „Goračići“ u Goračićima kao nastavnik engleskog jezika od 2014. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 2000. Završila je specijalističke studije Elektronskog poslovanja na Fakultetu organizacionih nauka i Master studije na Filološkom fakultetu.

Metodika nastave i inovacije u obrazovanju oduvek su je interesovali. Na Konferenciji za profesore engleskog jezika na Učiteljskom fakultetu u Jagodini održala je predavanje na temu „Video material in teaching English to young learners“, nakon čega joj je objavljen rad u zborniku radova Moravičkog okruga za nastavnike engleskog jezika.

Radila je kao recenzent za nekoliko udžbenika za učenje engleskog jezika.

Gorica Kostić

Gorica Kostić

Profesor engleskog jezika i književnosti

Gorica je nastavnik engleskog jezika u OŠ "Pavle Savić" u Beogradu. Veoma je posvećena ciljevima obrazovanja i vaspitanja, a učenici i njihova motivacija u učenju su joj uvek u centru pažnje.

Nesebično daje svoj doprinos u pružanju stručne pomoći nastavnicima i demonstriranju postupaka i metoda rada. Timski rad joj je veoma bitan, kako na nivou svakodnevnog rada sa učenicima, tako i sa kolegama. Dobitnik je Međunarodne nagrade za univerzalno obrazovanje, gde je zajedno sa nastavnicama srpskog jezika, biologije i geografije sarađivala na projektu „All the world is a stage“ u OŠ "Marija Bursać" u Beogradu.

Zanimljivost njenih časova motivisala ju je da poželi da ideje podeli sa kolegama, te je radionice držala u Beogradu i Skoplju  na konferencijama. Energija koju dobija od učenika, sveže ideje i razmišljanja prelama kroz prizmu ozbiljnosti i posvećenosti nastavničkom pozivu i to sve kombinuje sa svojim idejama. Vesela, otvorena i vredna, raduje se saradnji sa kolegama i uzajamnoj razmeni metoda i saveta.

 

Katarina Stanković

Katarina Stanković

Profesor engleskog jezika i književnosti

 

Katarina Stanković, profesor engleskog jezika u Gimnaziji u Kraljevu.

Dušica Vuković

Dušica Vuković

Profesor engleskog jezika i književnosti

Dušica Vuković, profesor engleskog jezika u Gimnaziji u Kraljevu, nakon završetka Gimnazije nastavlja svoje studije na Filološkom fakultetu u Beogradu na odseku Anglistika. Svoju kontinuiranu edukaciju i stručno usavršavanje nastavila je na master studijama i odbranila master rad iz engleske književnosti na temu: ‘’ Dečiji likovi u romanima Čarlsa Dikensa’’ 2009. godine. Zvanje pedagoški savetnik za engleski jezik stekla je 2019. Svoja stručna usavršavanja je oplemenila i upotpunila pohađanjem dvonedeljnog seminara u Engleskoj iz oblasti Inovacije u metodici nastave engleskog jezika, kao i učestvovanjem na mnogobrojnim seminarima, radionicama, predavanjima, stručnim skupovima koje organizuje Aktiv nastavnika engleskog jezika iz Kraljeva. Takođe redovno drži ogledne i ugledne časove, prati i daje svoj doprinos u inovacijama u nastavi.

Bojana Antić

Bojana Antić

profesor španskog i engleskog jezika

Rođena je u Beogradu, u kome danas živi i radi. Diplomirala je španski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a potom završila i master studije iz Metodike nastave španskog kao stranog jezika. Engleski jezik nastavila je da usavršava nakon fakulteta i stekla zvanje sudskog tumača za engleski jezik. Aktivno je u nastavi stranog jezika već više od deset godina. Imala je prilike da radi sa svim starosnim grupama, kako u državnim tako i u privatnim školama. Njen trenutni fokus je na nastavi preko interneta, tako da sada poseduje već zavidno iskustvo na ovom polju. Pored sagledavanja jezika kao profesor, sagledava jezik i iz perspektive učenika - govori grčki i nemački - što umnogome olakšava sprovođenje nastave. U slobodno vreme čita, putuje i druži se sa prijateljima i porodicom.

 

Milena Škobo

Milena Škobo

profesor engleskog jezika, docent na Filološkom fakultetu Univerziteta Sinergija u Bijeljini

Milena Škobo je rođena 1986. godine u Beogradu. Radi kao docent na Filološkom fakultetu Univerziteta Sinergija u Bijeljini, gde predaje na osnovnim i master studijama. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na katedri za Engleski jezik i književnost 2010. godine, a zatim je, na istom fakultetu, stekla titulu doktora filoloških nauka. Već godinama radi sa studentima, učenicima predškolskog i školskog uzrasta i odraslim osobama na usvajanju i usavršavanju engleskog jezika. Nakon diplomiranja, u periodu od 2010. do 2013. godine radila je kao profesor engleskog jezika u nekoliko predškolskih ustanova u Beogradu. Predavala je u više državnih osnovnih i srednjih škola, kao i školama stranih jezika. Vodila je kurs poslovnog engleskog jezika Centra za permanentno stručno usavršavanje i Saveza studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Redovni je učesnik međunarodnih naučnih konferencija, skupova i seminara za stručno usavršavanje i autor je više radova u naučnim časopisima i zbornicima. Pohađala je kurs stručnog pisanog i sudskog prevođenja prevodilačke škole MasterTranslation i ima sertifikat sa NTC stručnog seminara koji je akreditovalo Ministarstvo prosvete. Član je Centralne evropske asocijacije za kanadske studije od 2015. godine. Predmeti užeg interesovanja su joj engleska, američka i kanadska književnost, književno prevođenje, kao i primena savremenih tehnologija u nastavi jezika i književnosti. 

Milena Vidosavljević

Milena Vidosavljević

profesor španskog jezika

Milena Vidosavljević je dokorand na Filološkom fakultetu u Beogradu i bavi se istraživanjem teme uloge nastavnika stranih jezika u digitalnom okruženju. Od 2011. godine radi honorarno kao prevodilac i profesor španskog i engleskog jezika u školama stranih jezika.Član je Udruženja profesora španskog jezika Srbije, Društva hispanista, Društva mladih lingvista i Društva pedagoga iz Beograda. Usavršava se na seminarima, konferencijama, naučnim skupovima u Srbiji i inostranstvu. Oblasti njenog naučnoistraživačkog rada su: primenjena lingvistika, sociolingvistika, metodika nastave stranih jezika, metodika nastave španskog jezika, analiza diskursa, sefardika, pedagogija, psihologija. Voli nauku, nastavu, stručna usavršavanja, druženja, upoznavanje drugih kultura, putovanja, duge šetnje, ples, prirodu i naravno, - pisanje. J