Erfinderland Deutschland

Erfinderland Deutschland

Jasmina Кovačević, profesor nemačkog jezika u OŠ „Dositej Obradović“ u Novom Sadu u svom novom blogu vas vodi na novo istraživačko putovanje ...

Nakon uskršnjeg raspusta, odmorna i puna elana i ideja, krenula sam sa svojim učenicima na novo istraživačko putovanje.

Isprobala sam gotove materijale za nivoe A1, A2 i B1, sortirane prema nivou i temama, te vam ovom prilikom i predstavljam stranicu (izvor materijala) Erfinderland Deutschland koja pre svega prikazuje Nemačku kao zemlju pronalazača.

Vama i Vašim učenicima na raspolaganju stoje interaktivna karta pronalazaka, dve interaktivne igrice, filmovi i mnoge druge ponude za učenje.

Jeste li spremni za jedno ovakvo putovanje? Kliknite na LINK i uživajte!

Šta me je zapravo podstaklo da Vam preporučim ovako nešto? Jedne novembarske večeri sam sa nekoliko učenika, u društvu direktora Gradske biblioteke u Novom Sadu i zamenika direktora Gete instituta u Beogradu, prisustvovala otvaranju izložbe Nemačka - zemlja pronalazača. Pretpostavljate da su izložba i tema ostavile snažan utisak na mene! I rodila se ideja …

U mesecu novembru, u kojem se obeležava Svetski dan nauke, dali smo svoj doprinos pričom o naučnim dostignućima koja su doprinela globalnom razvoju čovečanstva i postala deo naše svakodnevnice.

Za većinu pronalazaka se možda i ne zna da su potekli iz Nemačke, koja je treća zemlja u svetu po broju prijavljenih patenata. Osim toga što svojim stanovnicima obezbeđuje sve preduslove za inovativnu budućnost, Nemačka otvara vrata i mladim ljudima iz čitavog sveta koji se odluče za studijski ili istraživački boravak na njenim univerzitetima i institutima. Zbog toga je Gete institute, u saradnji sa Institutom „Frauenhofer” i sa Institutom „Maks Plank”, pripremio veoma zanimljivu izložbu posvećenu Nemačkoj kao zemlji pronalazača.

Zahvaljujući saradnji sa Gete institutom, Gradska biblioteka u Novom Sadu je bila u prilici da tu izložbu prikaže Novosađanima. Izložba je bila postavljena u bibliotečkom ogranku „Anica Savić Rebac”, na Trgu Republike 2.

Nakon što su pogledali izložbu, učenicima je prikazan film o nemačkim pronalazačima i njihovim pronalascima, a zatim su učestvovali u zanimljivom kvizu i igrali igrice Erfinfergeist i Ideenklicker, koje možete pronaći istoj stranici. Osim toga, mogli su da postave i neko pitanje i na taj način aktivno koriste nemački jezik.

Sigurna sam da svako od vas baš tu može da pronađe odgovarajuće materijale za svoje učenike. Izaberite savete koji vam najviše odgovaraju za nivoe A1, A2 i B1.

Na samom kraju, učenici su snimili kratku reportažu sa otvaranja izložbe i poželeli da još jednom prisustvuju jednoj takvoj manifestaciji.

Svoja novostečena iskustva preneli su drugovima iz odeljenja, te su sami održali ogledni digitalni čas na temu „Nemačka – zemlja pronalazača”, koristeći pomenutu stranicu. Na ogledni čas, na kome su učenici i nastavnici su zamenili uloge, pozvali su svoje nastavnike i direktora.

Za kraj časa učenici su u saradnji sa profesorkom Jasminom Kovačević pripremili kviz u kojem su učestvovali i nastavnici i učenici. Pobednici su osvojili simbolične nagrade.

Na koji način Vi motivišete svoje učenike? Na koja ste ih sve istraživačka putovanja do sada vodili?

 

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Kovačević
Jasmina Kovačević Autor

Završila je Osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju kao Vukovac i Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer nemački jezik i književnost kao nosilac Norveške stipendije i stipendije Ministarstva prosvete. 2004. godine započinje rad u prosveti. Licencu položila u Beogradu 2011.godine. Stručno se usavršavala u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji. Autor je i realizator tribina „Primeri dobre prakse u nastavi nemačkog jezika“ u Novom Sadu i Subotici, kao i prikaza udžbenika PRIMA u Novom Sadu. Učestvovala u nekoliko projekata: RALF, DSD diplome, Willkommen, Avantura nemački, pozorišni projekat. Mentor je studentima germanistike, mladim koleginicama pri polaganju stručnog ispita za sticanje licence, kao i učenicima na takmičenjima iz nemačkog jezika. Objavila je nekoliko prevoda u časopisima Pedagoška stvarnost, Naša škola i Glasniku srpske pravoslavne crkve. Član je udruženja profesora nemačkog jezika Srbije od 2004., član upravnog odbora od aprila 2017.,  član udruženja Dunavskih Švaba u Vojvodini od 2005., udruženja Nemaca  „Gerhard“ iz Sombora od 2010. godine, srpsko-nemačkog društva Vandrovka, Novi Sad od 2016. godine, nemačkog Udruženja “Maria Theresiopolis” od 2018. i član komisije za pregledanje testova na takmičenjima iz nemačkog jezika. 

Radi na popularizaciji nemačkog jezika. U školi vodi i učenički parlament. 

Voli putovanja, sport, druženja...

©2014 - 2020 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions