Letnji kamp „Abenteuer: Deutsch!“

Letnji kamp „Abenteuer: Deutsch!“

Jasmina Кovačević, profesor nemačkog jezika u OŠ „Dositej Obradović” u Novom Sadu, predstavlja vam u svom novom blogu, uoči letnjeg raspusta, ideje za kreativan odmor...

Bliži se letnji raspust, više slobodnog vremena i za učenike i za profesore. Neki vole da provedu vreme na moru, drugi su zainteresovani za aktivni – radni odmor.

Jedna od mnogih slobodnih aktivnosti koje sam sa decom radila tokom raspusta podstakla me je da vam ovom prilikom predstavim učenje nemačkog jezika u letnjim kampovima u Srbiji. 

Letnji kamp „Avantura: Nemački!” održan je prvi put od 23. do 28. avgusta 2015. godine, na inicijativu i pod pokroviteljstvom Fondacije za kulturu Podunavskih Švaba pokrajine Baden-Virtemberg, a u organizaciji OŠ „Bratstvo-jedinstvo” iz Bezdana i Udruženja Nemaca „Gerhard”. 

Kamp je realizovan u idiličnom pejzažu Prirodnog rezervata „Gornje Podunavlje” u Bezdanu i okupio je tridesetoro dece iz tog mesta, koji su pet dana bili aktivno uključeni u radionice, za koje je koncepte razvilo 10 nastavnica nemačkog jezika iz Srbije, u saradnji sa šest studenata i referenata Pedagoškog fakulteta Vajngarten iz Nemačke.

Učesnici su mogli da se uključe u radionicu muzike i plesa, dramsku, medijsku sekciju ili sekciju upoznavanja kulture nemačkog govornog područja, a u slobodno vreme na programu su bili razni sportovi i kupanje u kanalu, koji se nalazi neposredno pored kampa. 

Poslednji dan kampa učesnici su u bezdanskom pozorištu prezentovali rezulate jednonedeljnog rada kampa. Medijska grupa se pobrinula da plakatima i drugim medijskim sredstvima obavesti meštane sela o aktuelnim događajima iz kampa.

U celodnevnim aktivnostima na nemačkom jeziku, mnogi učesnici su prvi put imali priliku da svoje znanje nemačkog jezika praktično primene u svakodnevnoj komunikaciji. Prisustvo maternjih govornika u kampu dodatno ih je motivisalo za dalje učenje nemačkog jezika. 

Letnji kamp „Avantura: Nemački!” sledeće godine je održan u Temerinu, od 17. do 26. avgusta, u OŠ „Petar Kočić”. U kampu je učestvovalo 30 učenika 5. i 6. razreda iz Temerina, Novog Sada, Begeča, Crvenke i Bijelog Brda (Hrvatska), koji su u pet radionica (film, muzika, književnost, kreativna radionica i putovanje kroz Nemačku) poboljšali svoje znanje, aktivno koristeći nemački jezik.  

Učesnici kampa su na završnoj manifestaciji, održanoj u petak, 26. avgusta, u Kulturnom centru „Lukijan Mišicki” u Temerinu, pokazali svim prisutnima koliko su se za vreme kampa dobro zabavljali. Prisutnoj publici su pokazali kratkometražni film koji je nastao u kampu, pesme kojima su uveseljavali svakodnevi boravak u kampu, pozorišni komad „Princ žabac” i kviz u kojem su pokazali novostečenja znanja.

Cilj kampa je bio da na zanimljiv i atraktivan način olakša i približi deci usvajanje nemačkog jezika u početnom stadijumu učenja.

U takvom okruženju učesnici su imali priliku da aktivno primene i unaprede svoje znanje nemačkog jezika, a istovremeno steknu prekogranična prijateljstva. Slobodno vreme i izleti doprineli su odličnoj grupnoj dinamici, boljem interkulturalnom razumevanju učesnika i odličnoj atmosferi tokom realizacije kampa.

I za kraj bih podelila sa vama nekoliko gotovih priprema za aktivnosti u kampu: 1, 2 i 3.

Ovaj način učenja nemačkog jezika je za moje učenike bio nezaboravno iskustvo! Kakva su iskustva vaših učenika? 

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Kovačević
Jasmina Kovačević Autor

Završila je Osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju kao Vukovac i Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer nemački jezik i književnost kao nosilac Norveške stipendije i stipendije Ministarstva prosvete. 2004. godine započinje rad u prosveti. Licencu položila u Beogradu 2011.godine. Stručno se usavršavala u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji. Autor je i realizator tribina „Primeri dobre prakse u nastavi nemačkog jezika“ u Novom Sadu i Subotici, kao i prikaza udžbenika PRIMA u Novom Sadu. Učestvovala u nekoliko projekata: RALF, DSD diplome, Willkommen, Avantura nemački, pozorišni projekat. Mentor je studentima germanistike, mladim koleginicama pri polaganju stručnog ispita za sticanje licence, kao i učenicima na takmičenjima iz nemačkog jezika. Objavila je nekoliko prevoda u časopisima Pedagoška stvarnost, Naša škola i Glasniku srpske pravoslavne crkve. Član je udruženja profesora nemačkog jezika Srbije od 2004., član upravnog odbora od aprila 2017.,  član udruženja Dunavskih Švaba u Vojvodini od 2005., udruženja Nemaca  „Gerhard“ iz Sombora od 2010. godine, srpsko-nemačkog društva Vandrovka, Novi Sad od 2016. godine, nemačkog Udruženja “Maria Theresiopolis” od 2018. i član komisije za pregledanje testova na takmičenjima iz nemačkog jezika. 

Radi na popularizaciji nemačkog jezika. U školi vodi i učenički parlament. 

Voli putovanja, sport, druženja...

©2014 - 2020 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions