Odmor krojen po meri nastavnika

Odmor krojen po meri nastavnika

Mirjana Marušić Adžić je nastavnica koja je trenutno na porodiljskom bolovanju. Ima dva mala deteta i nakon dužeg razmišljanja i konsultacija rešila je da i ovo leto provede u Srbiji. Evo šta vam preporučuje da obiđete, na dan-dva ili na pet do deset dana.

Sa dva mala deteta teško je odabrati destinaciju za letovanje na moru. Nije samo odredište problem, mogu se naći zaista fantastična letovališta, ali kada pomislim na put, uhvati me jeza. Ne bih da pominjem strah od toga šta bi sve moglo tamo da se desi.

Da se razumemo, potpuno sam svesna da je taj strah nerazuman, ali ipak… sa jednim detetom sam nekako i uspela. Sa dva me već brine. A, onda, uz punu podršku (a i na predlog) supruga (takođe prosvetnog radnika) rešili smo da ostanemo u Srbiji i obiđemo još jednu zanimljivu destinaciju.

Ovde pišem o mestima koja sam i sama posetila, a vrlo zanimljive predloge pogledajte i ovde. Radi se o nekoliko destinacija koje su nama, kao prosvetnim radnicima, ostale u srcima što zbog zanimljivosti što zbog edukativnosti.

Za duži boravak najbolji izbor su planine. Neću vam pisati o Kopaoniku ni Zlatiboru. Verovatno se svako od vas bar jednom raspitivao o ponudama na te dve planine. Naš izbor bile su Divčibare. Iako zimi imaju bolju i kvalitetniju ponudu, i leti su podjednako lepe. Ako idete na Divčibare, pripremite se da pešačite. Mnooogo da pešačite. Da uživate u zdravom vazduhu i lepotama te planine. Mesto je mirno, nema velikih gužvi ni ogromne ponude „šarenih laža”. Ima domaćih proizvoda i proizvoda domaće radinosti, što je sasvim dovoljno da ti ne preoptereti ni čula ni živce. Ako rešite da vodite decu (svoje učenike) na kamp (letnji ili zimski), da organizujete zimovanje ili letovanje, to je idealan izbor baš zbog toga što je sve malo, ušuškano a kvalitetno.

Ukoliko ste u Srbiji, zaista ne bi trebalo da zaobiđete banje. Osim zdravstvenog aspekta, tu je i sve kvalitetnija ponuda razonode, naročito za decu. Naš izbor i ove godine je Vrnjačka Banja. Ako imate malo stariju decu, možda bi vredelo da „zakačite” i Love Fest koji se ove godine održava od 1. do 3. avgusta. (Ukoliko su vaša deca mala, savetujemo vam da te datume izbegnete u širokom luku, što zbog gužvi, što zbog buke.) E, sad… svi se pitate šta u Vrnjačkoj Banji raditi duže od tri dana. Banju okružuje sijaset  zanimljivosti. Prvo, blizu je Goč. Bar jedan izlet do te planine i šetnja osvežiće vas i „napuniti vam baterije”, što je toplo preporučila koleginica blogerka - Marija u svom novom blogu. U blizini je i Trstenik s sjajnim bazenima. Ukoliko želite da pobegnete od gužvi na bazenima u Banji, u Trsteniku će vas čekati sjajni gradski bazeni sa mini akva parkom i odličnom ponudom za najmlađe. Obavezno treba obići i manastir Ljubostinju koji se nalazi u blizini Trstenika.

Ako planirate izlet na jedan do dva dana, prva preporuka je Topola. Karađorđev grad nudi mnogo zanimljivosti. Šetnja Oplencom, među kraljevskim zdanjima, pogled na nadaleko poznate vinograde, ručak i degustacija vina u vinskim podrumima zadovoljiće očekivanja i najprobirljivijih među vama. Naravno, dodajte posetu muzejima na Oplencu za edukativnu notu vašeg uživanja.

U Istočnoj Srbiji je interesantno napraviti mini-izlet sa posetom Feliks Romulijani uz obrok i odmor u Rajačkim pimnicama. (Obratite pažnju da između te dve destinacije ima oko sat vremena vožnje. Isplanirajte i nešto između.) To je naša sledeća destinacija za „punjenje baterija” pred novu školsku godinu.

Još jedno odredište vredno pomena i odlaska na izlet, sa porodicom, sam ili sa učenicima, jeste Dino park u Svilajncu. Pravo ime parka je Prirodnjački centar Svilajnac (retko ko ga zna pod tim imenom). Na oko pola sata do sat vremena vožnje nalaze se i manastir Manasija, Resavska pećina i vodopad Veliki buk (Lisine) i eto pravog predloga kako da upotpunite jedan ceo dan ili ceo vikend.

Ono što je najbitnije: između Topole i Svilajnca nalazi se jedno maleno mesto – Rača. Poznato je po rodnom mestu Vožda Karađorđa – Viševcu. Ukoliko odlučite da obiđete znamenitosti u vezi sa tim velikim imenom srpske istorije, obavezno mi se javite. Počastiću vas pravom domaćom kafom i srpskom gibanicom ili bosanskom krompirušom.

Koji su predlozi za letovanje u Srbiji u vašoj okolini? Gde ćete vi „puniti baterije” ovog leta?

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Mirjana Marušić Adžić
Mirjana Marušić Adžić Autor

Mirjana Marušić Adžić diplomirala na Filološkom Fakultetu u Beogradu odeljenje u Kragujevcu na katedri za engleski jezik i književnost. Počinje sa radom u OŠ „Karađorđe“ u Rači još pre završetka studija (2004.) i tu se zadržava do danas. Ima iskustva sa podučavanjem svih uzrasta, od vrtića do zrelog doba.

2007. godine, kao član ELTA-e, dobija stipendiju za odlazak na usavršavanje u Oksford, u Engleskoj, gde stiče iskustva za rad u multikulturalnom okruženju. Od tada se neprestano usavršava i autor je nekoliko radionica, a gostovala je i kao predavač na akreditovanim seminarima. Objavljivani su joj radovi u zbornicima radova.

U nastavi voli da eksperimentiše sa odeljenjima, a najviše je inspirišu sami učenici i njihova interesovanja. Aktivna je u pripremama skoro svih manifestacija u školi, a pripremala je i učenike za takmičenje pozorišta na engleskom jeziku „Language Drama Lab“ sa kojih nosi brojna priznanja.

Član je amaterskog pozorišta u Rači, i u slobodno vreme se bavi pozorištem, filmovima i knjigama. Najveće utočište su joj porodica i bliski prijatelji.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions