STOP NASILJU – Drug nije meta!

STOP NASILJU – Drug nije meta!

Jasmina  Kovačević, prof. nemačkog jezika iz škole „Dositej Obradović” u  Novom Sadu predstaviće vam u ovom blogu aktivnosti učeničkog parlamenta koji već jednu deceniju vodi u svojoj školi, koje možete koristiti kao ideje za čas ili đački parlament. 

Nasilje u školama se obično vezuje za dečake, ali u poslednje vreme sve češće su akteri i devojčice. Devojčice su često nemilosrdnije i ostrašćenije od dečaka.

One odlučnije ulaze u obračun sa rivalkom. Tuče devojčica su mnogo brutalnije od tuča dečaka.

Tri moje učenice, članice đačkog parlamenta, osnovale su Dositejev bezbednosni tim – Stop nasilju 21. Ideja Dositejevih devojčica je da putem instagram profila upoznaju širu javnost i predstave svoju poslovnu ideju o uslugama bezbednosti, te da pomognu vršnjacima koji imaju problem. 

Ovo je tekst reklame njihovih usluga:

Zdravo svima! Mi smo Jovana, Jana i Helena, iz OŠ „Dositej Obradović” u Novom Sadu, iz odeljenja VII1. Predstavljamo vam naše usluge bezbednosti. Ko će zaustaviti vršnjačko nasilje? Sigurni telefon, savetodavna, anonimna i besplatna linija za decu radi od aprila 2019.

Situacije nasilja često se zanemaruju i velika većina javnosti okreće glavu pri pomisli kako su to 'dečja posla'. Svi mi smo pozvani da reagujemo i da zaštitimo svako dete koje možemo, a ne da okrećemo glavu. Ukoliko ste svedok da je neko dete žrtva nasilja, možete i da pozovete Sigurni telefon i da anonimno prijavite nasilje, te da na taj način pomognete detetu koje je u problemu. Broj Sigurnog telefona je ‪099 199299 i radi svakim radnim danom ‪od 9 h do 17 h.  Zapratite nas i na instagramu... Ne oklevajte, pozovite odmah! Vaš bezbednosni tim!

A šta još utiče na ponašanje školske dece? 

Video-igrice se šire ogromnom brzinom, a za dete je postalo normalno da dugo sedi za računarom zabavljajući se na taj način. Deca su zadovoljna kada mogu da učestvuju u tučama i borbama. To je jedan od prvih stupnjeva kada dete imitacijom uči ponašanje. Takođe, video-igrice delom su krive za nasilje i ekstremizam u velikim gradovima.

Nekoliko predstavnika đačkog parlamenta učestvovalo je 2015. godine u radu Dečjeg parlamenta u Skupštini Grada Novog Sada u okviru manifestacije Dečja nedelja koju je podržao Grad Novi Sad, Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu. Tom prilikom se raspravljalo o bezbednosti dece u školskim dvorištima i saobraćaju i o kodeksu oblačenja.

Dva predstavnika učeničkog parlamenta članovi su Školske patrole Novi Sad. 

Školska patrola je jedinstven projekat koji pruža okvir za preventivne aktivnosti i unapređuje standarde za zaštitu dece u osnovnim školama. Pažnja je usmerena na učenike i cilj je da se njihova bezbednost podigne na najviši mogući nivo. 

Učenici se na veoma kreativan način aktiviraju, preuzimajući odgovornost za sopstvenu bezbednost, ali i bezbednost svojih vršnjaka. Primarni zadatak Školske patrole jeste da obuči, usmeri i integriše učenike u proces kreiranja bezbedne atmosfere na putu do škole, u školskom objektu i oko njega, kao i na povratku do kuće. 

 

Osim toga, članovi Patrole imaju jedinstvenu priliku da razvijaju osećaj odgovornosti i vođstva u raznovrsnim aktivnostima i dužnostima koje im budu poverene, da budu uzori svojim vršnjacima i primer lepog ponašanja tokom školovanja.

Ciljevi ovog projekta se realiziju kroz stručna predavanja i raznovrsne edukativne radionice iz oblasti bezbednosti – protivpožarna zaštita, bezbednost u saobraćaju, prevencija nasilja, očuvanje javnog reda i mira, suzbijanje narkomanije u školama, prva pomoć, pravila lepog ponašanja i mnoge druge oblasti.

Tako članovi đačkog parlamenta, koji vodim već jednu deceniju u mojoj školi, aktivno učestvuju u radionicama, prisustvuju predavanjima, te smo jednom prilikom ugostili i Igora Jurića, oca nastradale devojčice Tijane, a bili smo i domaćini američkom ambasadoru u Srbiji. 

Kako vi rešavate problem nasilja?

 

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Kovačević
Jasmina Kovačević Autor

Završila je Osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju kao Vukovac i Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer nemački jezik i književnost kao nosilac Norveške stipendije i stipendije Ministarstva prosvete. 2004. godine započinje rad u prosveti. Licencu položila u Beogradu 2011.godine. Stručno se usavršavala u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji. Autor je i realizator tribina „Primeri dobre prakse u nastavi nemačkog jezika“ u Novom Sadu i Subotici, kao i prikaza udžbenika PRIMA u Novom Sadu. Učestvovala u nekoliko projekata: RALF, DSD diplome, Willkommen, Avantura nemački, pozorišni projekat. Mentor je studentima germanistike, mladim koleginicama pri polaganju stručnog ispita za sticanje licence, kao i učenicima na takmičenjima iz nemačkog jezika. Objavila je nekoliko prevoda u časopisima Pedagoška stvarnost, Naša škola i Glasniku srpske pravoslavne crkve. Član je udruženja profesora nemačkog jezika Srbije od 2004., član upravnog odbora od aprila 2017.,  član udruženja Dunavskih Švaba u Vojvodini od 2005., udruženja Nemaca  „Gerhard“ iz Sombora od 2010. godine, srpsko-nemačkog društva Vandrovka, Novi Sad od 2016. godine, nemačkog Udruženja “Maria Theresiopolis” od 2018. i član komisije za pregledanje testova na takmičenjima iz nemačkog jezika. 

Radi na popularizaciji nemačkog jezika. U školi vodi i učenički parlament. 

Voli putovanja, sport, druženja...

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions