Veštine za početnike i one koji to nisu

Veštine za početnike i one koji to nisu

Jasmina Leleković sedamnaest godina radi u osnovnoj školi kao nastavnik francuskog jezika, posebno je interesuje upotreba multimedija u nastavi stranog jezika, kao i kako motivisati učenike da ih koriste u obrazovne svrhe.

Ako ste pomislili da ćete čitati o četiri jezičke veštine koje treba sinhronizovano razvijati kod učenika, ovaj tekst možda nije za vas. Doduše, najupečatljivija lekcija koju sam na časovima metodike usvojila jeste upravo ona u kojoj moja profesorka savetuje da na svakom času svaki učenik treba nešto da  čuje, pročita, kaže i zapiše. Sama pomisao na to kako da organizujem čas, a da svi, baš svi učenici obave ove četiri aktivnosti, stvarala je u mojoj glavi sliku hobotnice iz nekog SF filma. I danas, posle mnogo održanih časova, matematički ih analiziram: 45/45, 20/27, 24/27, 3/4 i tako redom dok mi se ne zavrti u glavi. Priznajem, matematičke vrtoglavice su poreklom iz mojih školskih dana.

Razvijanje jezičkih veština se uči na fakultetu, a obnavlja se na seminarima. Međutim, postoje i one veštine koje se stiču tokom rada u školi. Izdvojila bih neke:

Dirigentska veština

Iako nisam talentovana za muziku, ovo umeće sam razvila podstičući učenike na horsko ponavljanje. Posebna vežba za početnike je kada učite đake da pevaju u kanonu pesmicu Frère Jacques. E, tu se nekad i sama zbunim, pa ne znam ko je pošao, a ko došao, ko spava, a kome zvone zvona. Jedno je sigurno, zvoni u ušima.

Veština vraćanja na temu časa

Sigurna sam da mnogi među vama dođu u situaciju da ih učenik podizanjem, mahanjem, mlaćenjem ruke, prekine u predavanju. Nekad mi bude milo što se interesuju za moju priču. Ali, ne lezi vraže, tu mogu da očekujem pitanja tipa: Mogu li da izađem? Koliko ima do zvona? Koliko je sati, treba da popijem lek?... Do najčešćih: Jeste li bili u Parizu? Ako ne odgovorim, zameriće mi se što sputavam radoznalost, ako odgovorim, sledi niz dodatnih pitanja. Kao spasonosno rešenje, a postiže se uvežbavanjem, potrebno je u jednom dahu dati odgovor i nastaviti gde ste stali: Ženski rod prideva gradi se jesam dodavanjem slova e na oblik muškog roda. Pridevi koji se završavaju pola jedanaest na e, isti su za oba roda...

Napoleon čuči u svakom od nas

Organizovanje grupnog rada, posebno u nižim razredima, zahteva ozbiljnu psihofizičku pripremu i spremnost. U svakoj grupi imamo barem jednog učenika koji bi da pita da li je dobro to što radi, pa barem jednog koji nema potreban materijal, makaze i lepak, onda nekoliko njih kojima je potrebna dodatna podrška, objašnjenje ili pomoć. Ako imate sreće da radite sa učenicima od sedam i osam godina, brzo ćete ispeći zanat voditelja nastave, ali i mame, i tate, i medicinske sestre, higijeničara, likovnog umetnika ili vajara.

 

A šta ste vi naučili u školi? Koje veštine ste doneli, a koje poneli? Mislite li da ste stvoreni za ovaj poziv ili radite na sopstvenom usavršavanju?

Komentari (ostavite komentar)

Marina Kopilović 11.03.2017. 16:06

Lepo, duhovito, konkretno i korisno! Bravo za stil!

Katarina Pintar 12.03.2017. 10:49

Hvala za inspirativan tekst! Dvostruko sam zainteresovana za dešavanja u školi (kao pedagog i kao mama, čiji je predškolac prekjuče doneo radnu svesku sa materijalnom greškom!) i vrlo me raduje Vaš stav da "Napoleon čuči u svakome od nas". Ima nade!

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Leleković
Jasmina Leleković Autor

Jasmina Leleković je profesor francuskog jezika u osnovnoj školi „14. oktobar“ u Bariču, školi u kojoj se francuski jezik tradicionalno uči kao prvi strani jezik. Odbranila je master rad iz oblasti metodike nastave na Filološkom fakultetu u Beogradu, tema „Internet u nastavi francuskog jezika u osnovnoj školi“. Njena interesovanja uključuju upotrebu kompjutera i interneta u nastavi stranog jezika. Učestvovala je na Konferenciji o upotrebi modernih tehnologija u organizaciji IFS-a i APFS-a, gde je prezentovala rad „Interaktivna tabla, moj najbolji prijatelj u razredu“. Održala je radionicu povodom Evropskog dana jezika na temu „Interaktivna tabla kao asistent u nastavi stranog jezika“ na Filološkom fakultetu u Beogradu. Licencirani je ispitivač za Delf ispite. Voli školu, učenike i nastavnički poziv. Nastoji da učenicima francuski jezik učini zanimljivim, kako na nastavi tako i organizovanjem vannastavnih aktivnosti. Uređuje školski blog  „Francuski, bre!“ na kojem promoviše učenje francuskog jezika, kao i francusku kulturu i civilizaciju.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions