Gugl alati u nastavi

Gugl alati u nastavi

 

U sledećem tekstu,  autorka bloga, Bojana Antić, deli sa vama savete koji su joj pomogli da bude organizovanija u nastavi da materijali koje sama priprema budu kvalitetniji. 

 

Da li koristite Google Classroom u nastavi? Da li imate Gmail nalog? Da li koristite gugl pretraživač? Sve su to gugl alati – male aplikacije koje nam olakšavaju posao u virtuelnom svetu. Nadam se da će svima, koji ove i mnoge druge alate već koriste, tekst u nastavku poslužiti kao dobar podsetnik. Bilo bi lepo čuti iskustva, utiske i savete drugih profesora. A onim kolegama koji ih još uvek ne koriste zato što ne znaju kako, nadam se da će ih ovaj tekst podstaći da krenu u avanturu i istraže mogućnosti ovog neverovatnog virtuelnog sveta. Ne zaboravljajući da prilikom rada onlajn neizbežno nailazimo na probleme, osvrnućemo se i na neke sitne, moguće probleme koji mogu nastati tokom njihovog korišćenja.

Ranije, da biste napravili tekstualni dokument, tabelu ili prezentaciju sa slajdom, bilo je neophodno da na kompjuteru imate instalirane posebne programe za otvaranje dokumenta i unos izmena. Naravno, ukoliko ste želeli, na primer, da odštampate, a niste imali štampač kod kuće, fajlove ste prebacivali na fleš drajv i na toj eksternoj memoriji nosili tamo gde je bilo uslova.

Danas su okolnosti drugačije i sve što vam treba jeste nalog na gugl mejlu (Gmail). Ovom alatu možete pristupiti na dva načina – preko kompjutera i telefona, s tim što morate imati na umu da je došlo do nekih promena na svetskom nivou, tako da se može desiti da na nekim markama telefona gugl servisi i alati ne funkcionišu. Ali na kompjuteru nema nikakvih problema.

Kako pristupiti gugl drajvu? Najlakše je da napravite Gmail nalog, ukoliko ga nemate. Nakon ulaska u mejl preko kompjutera, idete mišem u gornji desni ugao, pored kružića sa vašim inicijalima, i pronađete ikonicu kvadratića sa tačkicama (slika 1). Nakon klika, otvara vam se padajući meni (slika 2). Odaberite ikonicu za gugl drajv (slika 3).

                                           

 

                               slika 1                                              slika 2                                                 slika 3             

 

Kliknite na nju i otvoriće vam se drajv. Prilikom pristupanja preko telefona, samo potražite ikonicu gugl drajva. Ukoliko se desi da vam drajv traži da se ulogujete, koristite svoj gugl mejl i lozinku.

 

Nakon što pristupite drajvu, možete sa leve strane kliknuti na kružić + i tu će vam se pokazati padajući meni, u kome možete birati opcije poput Google Docs za editovanje teksta, Google Sheets za tabele i Google Slides za prezentacije sa slajdovima. Korisni alati mogu biti još i Google Drawings, za crtanje i pravljenje grafike, dijagrama i grafikona, kao i Google Forms  za pripremu anketa, testova i kvizova. Do njih dolazite birajući opciju More (slika 4). 

                                                       slika 4

 

Nakon što odaberete alat, radite uobičajeno, kao što ste navikli. Kada završite, nema potrebe da pritiskate dugme Save. Fajl se automatski čuva na drajvu, a vi ga možete skinuti na svoj kompjuter ili podeliti ovaj fajl sa drugim ljudima. Pristup je moguć bilo kada sa bilo kog elektronskog uređaja koji ima pristup internetu. Morate jedino imati na umu da je ova usluga dostupna samo ako imate internet i da onlajn rad sa fajlovima troši veliku količinu podataka. Stoga, može doći do nepredviđenih troškova ukoliko koristite pristup internetu preko mobilnog telefona.

Sve u svemu, iako možda deluje veoma komplikovano, zapravo i nije. Treba odvojiti malo vremena, ovladati osnovama i zadovoljstvo je zagarantovano. Pravljenje materijala postaće zabava a gubljenje u gomili raznih papira i beležaka postaće prošlost.

 

A kako vi organizujete svoje nastavne materijale?

 

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Bojana Antić
Bojana Antić Autor

Rođena je u Beogradu, u kome danas živi i radi. Diplomirala je španski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a potom završila i master studije iz Metodike nastave španskog kao stranog jezika. Engleski jezik nastavila je da usavršava nakon fakulteta i stekla zvanje sudskog tumača za engleski jezik. Aktivno je u nastavi stranog jezika već više od deset godina. Imala je prilike da radi sa svim starosnim grupama, kako u državnim tako i u privatnim školama. Njen trenutni fokus je na nastavi preko interneta, tako da sada poseduje već zavidno iskustvo na ovom polju. Pored sagledavanja jezika kao profesor, sagledava jezik i iz perspektive učenika - govori grčki i nemački - što umnogome olakšava sprovođenje nastave. U slobodno vreme čita, putuje i druži se sa prijateljima i porodicom.

 

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions