Ein buntes Herbstthema

Ein buntes Herbstthema

Jasmina Kovačević, prof. nemačkog jezika iz škole Dositej Obradović u  Novom Sadu,  u ovom blogu će podeliti sa vama ideje na temu jeseni i predstaviti sajtove i materijale koje možete koristiti sa svojim učenicima kako u virtuelnoj tako i u školskoj učionici.

 

Za jesen obično kažemo da je zlatna, jer donosi obilje plodova i toplih boja, a uz to miholjsko sunce prijatno greje. Ali to nije sve. Predstavićemo neke od mogućnosti koje ona pruža za rad sa učenicima. Evo nekih: jesenje vreme, jesenji plodovi, jesenji radovi, bakin špajz, šta se dešava sa biljkama i životinjama, literarni opisi jeseni... Pritom učenike treba upućivati da zapažaju, posmatraju, beleže, opisuju.... Sve aktivnosti su, naravno, praćene upotrebom nemačkih reči, kako bi učenici obogatili vokabular.

 

 

Wetter

 

Pratićemo vremenske prilike za određeni period. Zapažanja ćemo unositi u tabelu Wetterbericht koristeći simbole ili reči. Tako ćemo npr. kišobran koristiti umesto pojmova der Regen, es regnet, regnerisch, naß.

 

 

 

 

 

Pflanzen im Herbst 

 

Posmatraćemo promenu boje lišća. Potom ćemo napraviti zbirku listova različitih oblika i boja (žute, oker, narandžaste, braon, crvene).

 

 

 

 

 

Tiere im Herbst

 

Napravićemo spisak ptica selica i životinja iz bliže okoline.

 

 

 

 

 

Herbstfrüchte

 

Jesenje plodove ćemo predstaviti slikama ili aplikacijama.

 

 

 

 

 

Literatur und Herbst 

 

Uputićemo učenike da zapisuju lepe rečenice o jeseni koristeći literaturu.

 

 

 

Na sve ove teme možete pronaći mnoštvo besplatnih radnih listova i preuzeti ih u PDF formatu sa veb-stranice Materialguru.

 

Ako vaši učenici vole poeziju, prozu ili rukotvorine, takođe bi trebalo da pogledate i isprobate materijale iz Cornelsen Verlag-a.

 

Više kreativnih ideja možete dobiti i na veb-lokaciji Lehrer-Online.

 

Gramatičke testove, vežbe za slušanje i još mnogo toga možete pronaći na ovom linku.

 

Ova kolekcija predstavlja DaF materijale na temu jeseni, Noći veštica i Svetog Martina sa igrama, video-zapisima i radnim listovima. Možete očekivati kombinaciju različitih formata i vežbi. Zbirka sadrži i nekoliko jesenjih pesama i materijala o Svetom Martinu i Noći veštica. Zabavite se.

 

A za kraj možete poslušati Vivaldijevu kompoziciju Herbstthema.

 

Kako vi na svojim časovima obrađujete zlatnu jesen?

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Kovačević
Jasmina Kovačević Autor

Završila je Osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju kao Vukovac i Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer nemački jezik i književnost kao nosilac Norveške stipendije i stipendije Ministarstva prosvete. 2004. godine započinje rad u prosveti. Licencu položila u Beogradu 2011.godine. Stručno se usavršavala u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji. Autor je i realizator tribina „Primeri dobre prakse u nastavi nemačkog jezika“ u Novom Sadu i Subotici, kao i prikaza udžbenika PRIMA u Novom Sadu. Učestvovala u nekoliko projekata: RALF, DSD diplome, Willkommen, Avantura nemački, pozorišni projekat. Mentor je studentima germanistike, mladim koleginicama pri polaganju stručnog ispita za sticanje licence, kao i učenicima na takmičenjima iz nemačkog jezika. Objavila je nekoliko prevoda u časopisima Pedagoška stvarnost, Naša škola i Glasniku srpske pravoslavne crkve. Član je udruženja profesora nemačkog jezika Srbije od 2004., član upravnog odbora od aprila 2017.,  član udruženja Dunavskih Švaba u Vojvodini od 2005., udruženja Nemaca  „Gerhard“ iz Sombora od 2010. godine, srpsko-nemačkog društva Vandrovka, Novi Sad od 2016. godine, nemačkog Udruženja “Maria Theresiopolis” od 2018. i član komisije za pregledanje testova na takmičenjima iz nemačkog jezika. 

Radi na popularizaciji nemačkog jezika. U školi vodi i učenički parlament. 

Voli putovanja, sport, druženja...

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions