Interaktivni resursi za najmlađe učenike

Interaktivni resursi za najmlađe učenike

 

 

Tokom rada sa učenicima u onlajn okruženju, kao jedan od većih izazova pokazalo se pronalaženje korisnih veb-alata i internet stranica prilagođenih uzrastu učenika nižih razreda osnovne škole. Iako postoji mnoštvo resursa, ponekad je teško pronaći neki dobro izbalansiran alat tako da ispunjava obrazovni cilj, ali da istovremeno bude funkcionalan i zanimljiv deci. U nastavku ću predložiti tri alata (internet stranice), koja su mojim najmlađim učenicima bila zanimljiva, te se nadam da će biti i vašim.

 

JigsawPlanet

https://www.jigsawplanet.com/

 

 

U pitanju je vrlo jednostavan i zanimljiv alat za kreiranje onlajn slagalica ubacivanjem željene slike. Nakon registracije potrebno je imenovati sliku, otvoriti nalog, odabrati težinu, broj i oblik delova slagalice, po želji uneti oznake i sačuvati slagalicu. Ona se može deliti linkom ili embed kodom postaviti na druga veb-mesta, a postoji i mogućnost kreiranja albuma slagalica. U radu sa učenicima koristila sam je u uvodnom delu časa kada treba da slože slagalicu i pogode o kom pojmu se radi, a zatim ga opišu. Budući da tokom slagalice teče vreme za slaganje, možete dodati i takmičarski element u čas i izazvati ih da slože slagalicu najbrže što mogu, pod uslovom da to sami urade, ali to je već na roditeljima. Ako smatrate da su vaši učenici kadri za to, možete im zadati i da sami kreiraju slagalice, a zatim ih međusobno podele i slože.

 

Anglomaniacy

https://www.anglomaniacy.pl/

 

U mnoštvu sajtova sa interaktivnim sadržajem Anglomaniacy se izdvojio po kvalitetu svog sadržaja i raznovrsnosti tema, ali i po tome što je jednostavan za korišćenje. Vokabular, gramatika, igrice, slikovni rečnici, različite oblasti i jezičke veštine, sve to možete naći na ovoj internet stranici. Učenici mogu da igraju igru pogađanja reči i brojne druge igrice povezivanja reči i slika i tako uče na zabavan način. Postoji i mogućnost štampanja određenih listića, koji se mogu koristiti u oflajn nastavi.

 

Global Digital Library

https://digitallibrary.io/

 

Iako su u nižim razredima osnovne škole, neki učenici već odlično vladaju engleskim jezikom za svoj uzrast i za njih je potrebno pripremiti dodatne zadatke. U tom slučaju sam koristila digitalne ilustrovane knjige sa različitih sajtova, od kojih mi se kao najjednostavniji pokazao Global Digital Library. Izbor knjiga je raznovrstan, podeljene su po nivoima težine i zaista lepo ilustrovane. Sajt je vrlo lak za snalaženje i učenici su rado i samostalno istraživali različite naslove. Osim što su obogatili vokabular, učenici su ilustrovali najzanimljivije delove knjige ili preko audio-zapisa slali utiske šta im se najviše dopalo u vezi sa određenom knjigom.

 

Ovo je samo delić korisnih resursa koji se mogu iskoristiti u onlajn radu sa učenicima, ali meni je uvek lakše odabrati resurse koje su kolege  već isprobale i pohvalile, te se nadam da će i vama ovi sadržaji biti od koristi. Koje biste vi veb-alate i internet stranice preporučili?

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Marija Jović Stevanović
Marija Jović Stevanović Autor

Marija Jović Stevanović radi kao profesor engleskog jezika u osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Batočini od 2004. Dobitnik je više nagrada za uspešne primere primene tehnologije u nastavi, autor članaka o primeni IKT-a, koautor knjige ,,Crazy Animals And Other Activities for Teaching English to Young Learners", (Aston University and British Council) i urednik nekoliko blogova i sajtova za učenike i nastavnike.

Takođe je dobitnik stipendije Američke ambasade, zahvaljujući kojoj je uspešno završila desetonedeljni kurs Instituta za engleski jezik, Univerziteta u Oregonu na temu primene tehnologije u podučavanju engleskog jezika. Bila je predavač na nekoliko akreditovanih seminara i neformalnih obuka.

U svom radu kombinuje moderne i tradicionalne metode, časove bogate nastavnim sredstvima i časove sa minimalnim resursima i rado eksperimentiše sa korelacijom između različitih predmeta i oblasti. Dosta pažnje posvećuje motivisanju učenika.

Interesuju je celoživotno učenje, tehnologija, filmovi i putovanja, a oslonac su joj porodica, prijatelji i iskreni saradnici.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions