Kada slika vredi više od hiljadu reči - mali podsetnik za upotrebu video materijala u nastavi

Kada slika vredi više od hiljadu reči - mali podsetnik za upotrebu video materijala u nastavi

U sledećem tekstu, autorka bloga Bojana Antić predstavlja kraći pregled tehnika kojima se možete služiti prilikom primene video materijala u nastavi.

 

 

Da li časovi koji uključuju video materijal nailaze na veliko odobravanje vaših učenika? Verujem da je odgovor potvrdan. Značaj upotrebe video materijala u nastavi je svima poznat i uveliko prisutan u nastavi, ne samo stranih jezika. Iako se često ističe njihov značaj u razvijanju govora, slušanja i razumevanja, prednosti su mnogo veće.

Zahvaljujući audio i vizuelnim sadržajima, časovi su interesantniji i zabavniji. Takođe, prisustvo zvuka i slike odgovara široj publici, dozvoljavajući svakome da informacije obradi na način koji mu je najprirodniji, čineći proces pamćenja i reprodukcije efikasnijim. Vrlo su korisni prilikom rada sa učenicima koji još uvek ne čitaju i ne pišu dobro. 

Kada govorimo o nastavi stranih jezika, video sadržaj stavlja jezik u životni kontekst. Zahvaljujući govoru koji je prirodan, kao i naglasku, izgovoru i ritmu koji u potpunosti odgovaraju stvarnom životu, učenike smeštamo u stvarni svet.

Većina školskih programa po kojima se radi nudi već gotove video sadržaje. Naravno, moguće je i samostalno odabrati i pripremiti materijale koji će najbolje odgovarati senzibilitetu i potrebama kako učenika, tako i profesora. Ukoliko želimo da napravimo neke svoje materijale, postavlja se pitanje gde ih možemo naći. Navešćemo samo neke – klipovi iz TV serija i emisija, reklame, najave za filmove, vremenska prognoza, sportski pregled, dokumentarci – sve ovo može biti              interesantno učenicima i poslužiti za kreiranje        sadržaja.

Jedina prepreka u ovom procesu mogu biti problemi tehničke prirode. Ovo se, pre svega, odnosi na uslove za primenu takvih sadržaja u nastavi koje omogućava obrazovna ustanova u kojoj radimo.

Sve u svemu, ideja ima mnogo, ali dođe onaj dan kada je inspiracija na nuli, a život učini da je poslednja stvar o kojoj mislite kako osmisliti čas sa video materijalom. Stoga, delim sa vama jedan mali podsetnik kako sve možemo koristiti video u nastavi. Nadam se da će i vama koristiti.

  1. Sinhronizacija

Učenici gledaju video bez zvuka i nastoje da osmisle dijalog na osnovu onoga što vide. Nakon toga, upoređujemo njihove dijaloge sa originalom. Ova aktivnost je uvek zabavna i razvija samopouzdanje kod učenika.

  1. Redosled

Na karticama dajemo događaje u klipu, ali u izmešanom redosledu. Učenici imaju zadatak da ih slože na pravi način. Ovo je tehnika koja se često koristi u nastavi sa mlađim uzrastom (naravno, uz upotrebu slika) zato što razvija veštinu povezivanja događaja hronološkim redom, ali je svakako više nego korisna i dobrodošla u radu i sa starijim učenicima.

  1. Kviz opažanja

Odlična vežba kojom možemo podstaći učenike da pored aktivnog slušanja razvijaju i veštinu brzog mišljenja. Nakon video-klipa postavljamo pitanje poput Šta nosi? Gde se nalaze? Šta drže u ruci?

  1. Kviz tačno–netačno

Odlična prilika za razvijanje većeg broja veština – opažanje, pisanje, čitanje, govor, slušanje uz istovremeno podsticanje kreativnosti. Dok gledaju video, učenici imaju zadatak da napišu tri tačne i tri netačne rečenice u vezi sa sadržajem koji su odgledali i nakon toga predstave kviz ostalima ili paru u grupi.

  1. Šta sledi?

Aktivnost koja razvija moć opažanja, rasuđivanja i kreativnosti. Tehnika je krajnje jednostavna – zaustaviti video i pitati učenike šta misle da sledi.

  1. Prepričavanje

Veoma jednostavna, a efektna vežba – učenici treba da prepričaju šta su upravo videli. Idealna je u slučaju kada, recimo, dajemo prikaz recepta za pripremu jela.

 

 

Koliko često vi koristite video materijale u nastavi? Da li koristite već gotove materijale ili ih sami pripremate? Šta mislite, koje su dobre, a koje loše strane? Podelite sa nama vaš ideje.

 

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Bojana Antić
Bojana Antić Autor

Rođena je u Beogradu, u kome danas živi i radi. Diplomirala je španski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a potom završila i master studije iz Metodike nastave španskog kao stranog jezika. Engleski jezik nastavila je da usavršava nakon fakulteta i stekla zvanje sudskog tumača za engleski jezik. Aktivno je u nastavi stranog jezika već više od deset godina. Imala je prilike da radi sa svim starosnim grupama, kako u državnim tako i u privatnim školama. Njen trenutni fokus je na nastavi preko interneta, tako da sada poseduje već zavidno iskustvo na ovom polju. Pored sagledavanja jezika kao profesor, sagledava jezik i iz perspektive učenika - govori grčki i nemački - što umnogome olakšava sprovođenje nastave. U slobodno vreme čita, putuje i druži se sa prijateljima i porodicom.

 

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions