Oktober im Deutschunterricht

Oktober im Deutschunterricht

Jasmina Kovačević, prof. nemačkog jezika, iz škole Dositej Obradović u Novom Sadu,  u ovom blogu predstaviće vam nove teme koje zajedno sa svojim učenicima možete obrađivati tokom meseca oktobra.

 

Često se pitamo koje bismo teme još mogli obrađivati na časovima nemačkog jezika u oktobru osim jeseni i noći veštica, koje sam predstavila u prethodnim blogovima.

 

Dva važna događaja u oktobru mesecu su ujedinjenje Nemačke i Oktoberfest.

 

Ujedinjenje Nemačke slavi se svake godine 3. oktobra. Podsetite se ovog važnog datuma za Nemačku i obeležite ga zajedno sa svojim učenicima.

 

U nastavnoj jedinici  „Die deutsche Einheit” vaši učenici se mogu pozabaviti procesom ponovnog ujedinjenja i tako interaktivno testirati svoje znanje.

 

Radni list „Einheit international” posvećen je značaju ujedinjene Nemačke za Evropu. Učenici imaju priliku da se bave stavovima evropskih država o nemačkom jedinstvu i položajem Nemačke u Evropi.

 

Podstaknite svoje učenike da naprave listu simbola i parola na temu ponovnog ujedinjenja Nemačke. Ovo su panoi mojih učenika.

Oktoberfest je najveći festival piva na svetu. Održava se svake godine u Minhenu, u Bavarskoj, od sredine septembra do početka oktobra. Tom prilikom, popije se više od 7 miliona litara piva.

 

Narodno veselje povodom ženidbe kralja Ludviga I organizovano u oktobru 1810. godine, na poljani koja se naziva Terezina livada (danas skraćeno Wiesn), preraslo je u čuveni Oktoberfest, koji je do danas organizovan 184 puta.

 

Ovaj događaj počinje velikom paradom koja kreće iz centra Minhena, na čijem čelu je Münchner Kindl, minhensko dete – maskota grada Minhena, za njim u konjskoj zaprezi gradonačelnik Minhena, a potom proizvođači piva u svojim ukrašenim kočijama. Ove zaprege donose pivo na Terezinu livadu, gde su postavljeni šatori najvećih bavarskih proizvođača piva. Gradonačelnik Minhena tradicionalno otvara prvo bure, ukucavajući cev slavine u njega uz reči: „O’zapft is!” (Poteklo je!). Zatim se začuje dvanaest pucnjeva iz puške koji daju znak ugostiteljima da mogu početi sa točenjem piva.

 

Na Oktoberfestu se služi samo pivo proizvedeno na teritoriji Minhena i po određenim standardima (Reinheitsgebot).

 

Pošto je ove godine Oktoberfest otkazan zbog aktuelne pandemije virusa korone, vi i vaši učenici možete napraviti jedno virtuelno putovanje. Najvažnije informacije nalaze se na stranici  Wikipedia.

 

Na stranici  Website der Deutschen Welle  možete se informisati kako je prethodnih godina protekao ovaj događaj, a učenici proširiti svoj vokabular.

 

Za obeležavanje oktobra u Nemačkoj treba planirati neke od ponuđenih aktivnosti, na primer panoramsko razgledanje Minhena i Berlina. Ovo možete izvesti uz pomoć slikovnog materijala. Objekte imenovati na nemačkom jeziku: das Brandenburger Tor, der Deutsche Bundestag, Marienplatz, Museumsinsel, Gedächtniskirche, Olympiastadion... Valjalo bi poneku lepu sliku izdvojiti za pano.

 

Kroz ostale aktivnosti treba dočarati duh ovih događaja. Mogu da se prave:

 

̶            krigle piva od žutog hamer papira. Na njih lepimo slike koje smo isekli sa limenki piva.

̶            liciderska srca (bez kojih nema slave i vašara) od crvenog hamer papira. Njih ukrašavamo i lepimo poruke koje su karakteristične u Nemačkoj. (Du toller Käfer. Küss mich ohne Pause. Flotter Käfer. Ich liebe Dich.)

̶            parole koje su bile u vreme pada Berlinskog zida, npr. „Auf Dauer ohne Mauer”, „Frieden schaffen ohne Waffen”, „Deutschland einig Vaterland”

̶            izlistati simbole: die Berliner Mauer – Symbol der Teilung, das Brandenburger Tor – Symbol der deutschen Einheit, Mauerfall – Symbol der „sanften Revolution”.

 

Od urađenog materijala napraviti pano. Uživajte i zabavite se!

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Kovačević
Jasmina Kovačević Autor

Završila je Osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju kao Vukovac i Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer nemački jezik i književnost kao nosilac Norveške stipendije i stipendije Ministarstva prosvete. 2004. godine započinje rad u prosveti. Licencu položila u Beogradu 2011.godine. Stručno se usavršavala u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji. Autor je i realizator tribina „Primeri dobre prakse u nastavi nemačkog jezika“ u Novom Sadu i Subotici, kao i prikaza udžbenika PRIMA u Novom Sadu. Učestvovala u nekoliko projekata: RALF, DSD diplome, Willkommen, Avantura nemački, pozorišni projekat. Mentor je studentima germanistike, mladim koleginicama pri polaganju stručnog ispita za sticanje licence, kao i učenicima na takmičenjima iz nemačkog jezika. Objavila je nekoliko prevoda u časopisima Pedagoška stvarnost, Naša škola i Glasniku srpske pravoslavne crkve. Član je udruženja profesora nemačkog jezika Srbije od 2004., član upravnog odbora od aprila 2017.,  član udruženja Dunavskih Švaba u Vojvodini od 2005., udruženja Nemaca  „Gerhard“ iz Sombora od 2010. godine, srpsko-nemačkog društva Vandrovka, Novi Sad od 2016. godine, nemačkog Udruženja “Maria Theresiopolis” od 2018. i član komisije za pregledanje testova na takmičenjima iz nemačkog jezika. 

Radi na popularizaciji nemačkog jezika. U školi vodi i učenički parlament. 

Voli putovanja, sport, druženja...

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions