Razvijanje veštine slušanja

Razvijanje veštine slušanja

 

U želji da pomognem učenicima da samostalnije rade onlajn vežbanja kojima će razvijati veštinu slušanja neretko sam koristila vrlo koristan resurs koji ću predstaviti u nekoliko koraka. U pitanju je portal https://www.esl-lab.com/

 

 

 

Već na početnoj stranici u gornjem desnom uglu možete videte različite vrste vežbanja, raspoređene po tipu i težini zadataka.

 

Ukoliko se, recimo, odlučite za opciju Easy, dobićete čitav spektar tema koje možete slušati.

 

Kada se odlučite za neku od predloženih tema, recimo Christmas is coming, dobijate kompletno vežbanje koje je metodički vrlo lepo zamišljeno, a vizuelno izuzetno pregledno, Pre svakog slušanja postoji uvodno vežbanje (Pre-Listening Exercise). Slede objašnjenja nepoznatih pojmova, naročito idioma, recimo:

 

nose around” = look for something private or hidden
The kids sometimes nose around the house for Christmas gifts.”

 

Ako nakon vežbanja želite da se osvrnete na transkript audio zapisa, on se nalazi u gornjem levom uglu vežbanja.

 

 

U nastavku je plejer sa audio zapisom i pitanja sa višestrukim izborom kojima se proverava razumevanje na osnovu slušanja.

Ukoliko ovo vežbanje radite na času, bilo uživo ili onlajn, pitanja za diskusiju nakon vežbanja su sjajno zamišljena. U vezi susa temom i podstiču na razmišljanje, a ne na puko pamćenje informacija na osnovu audio zapisa.

Primer:

Is Christmas celebrated in your country?

If so, in what ways? What other religious and secular traditions and holidays are held during this same season?

 

U daljem toku vežbanja učenici se podstiču na istraživački rad, tako što treba da pronađu određene informacije na internetu i povežu naučeno sa situacijama iz stvarnog života. Na primer, ako se vežbanje tiče Božića i poklona, učenici treba da istraže cene poštarine za različite predmete kod različitih dostavljača i uporede ih.

 

 

What are the shipping fees for sending the items to your location? What about the time for delivery?

- a silk necktie

- a popular board game

- a smartphone of our choosing

- a laptop computer

- some holiday flowers

 

Iako postoje brojni sajtovi za razvijanje veštine slušanja, ovaj mi se najviše dopao iz nekoliko razloga:

 

1) Vežbanja su dobro kategorisana po tematici i težini

2) Vežbanja su tako koncipirana da omogućavaju rad na času ili samostalno kod kuće

3) Celokupno vežbanje je jedna zaokružena celina, sa uvodnim, glavnim i zaključnim delom, ka oi delom koji podstiče istraživačku kompetenciju kod učenika

4) Portal i vežbanja vizuelno su izuzetno dobro osmišljeni, oslanjajući se na stari dobri savet, da su najbolje stvari najjednostavnije.

Koje vi portale preporučujete za razvijanje veštine slušanja?

 

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Marija Jović Stevanović
Marija Jović Stevanović Autor

Marija Jović Stevanović radi kao profesor engleskog jezika u osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Batočini od 2004. Dobitnik je više nagrada za uspešne primere primene tehnologije u nastavi, autor članaka o primeni IKT-a, koautor knjige ,,Crazy Animals And Other Activities for Teaching English to Young Learners", (Aston University and British Council) i urednik nekoliko blogova i sajtova za učenike i nastavnike.

Takođe je dobitnik stipendije Američke ambasade, zahvaljujući kojoj je uspešno završila desetonedeljni kurs Instituta za engleski jezik, Univerziteta u Oregonu na temu primene tehnologije u podučavanju engleskog jezika. Bila je predavač na nekoliko akreditovanih seminara i neformalnih obuka.

U svom radu kombinuje moderne i tradicionalne metode, časove bogate nastavnim sredstvima i časove sa minimalnim resursima i rado eksperimentiše sa korelacijom između različitih predmeta i oblasti. Dosta pažnje posvećuje motivisanju učenika.

Interesuju je celoživotno učenje, tehnologija, filmovi i putovanja, a oslonac su joj porodica, prijatelji i iskreni saradnici.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions