Vreme je za kreativnost

Vreme je za kreativnost

U vreme izazova i teškoća potrudimo se da osetimo draži praznika, da se radujemo malim stvarima, da u muzici nadjemo inspiraciju za zabavu. Igrajmo se, širimo pozitivnu energiju, ispoljimo svoje unutrašnje nade, želje i verujmo u bolje sutra. Kroz aktivnosti na času stranog jezika, možemo probuditi u učenicima praznično raspoloženje, osetiti čari zime i podsetiti se da je sreća u nama - samo je treba potražiti.

Vreme je praznika. U trenutnoj situaciji potrebno je da se opustimo, zabavimo i prepustimo čarima Nove godine i Božica.Treba na trenutak zaboraviti na strahove, moguće opasnosti i uživati u trenutku, verovati u bolje sutra. Praznici imaju tu moć da probude u nama najiskrenije dečije radosti, maštu i uživanje u čaroliji. Škola je život, to nije samo mesto gde učimo nove sadržaje, već se povezujemo sa ljudima, osećamo toplinu međuljudskih odnosa, jer samo kada verujemo u ono što radimo, kada nas to čini srećnima, možemo učiti.

 

U zavisnosti od uzrasta dece aktivnosti mogu biti raznovrsne. Sa najmlađim učenicima, pesmice su izvor jezičkih sadržaja, kroz njih navikavamo sluh na strani jezik, a možemo ih puštati u pozadini, kao sporednu aktivnost dok pravimo dekoracije, ili obavljamo neku drugu planiranu aktivnost.

Sa malo starijim učenicima, možemo se igrati asocijacija, “iks-oks”, ili “hangman-a”, sa rečima vezanim za praznike. Kako se menja uzrast učenika, tako se menjaju i aktivnosti. 

 

 

Anagrami su kreativne veštine pisanja koje se mogu primenti kod najrazličitijih učenika.

 

Christ

Holly

Rise

I am

So happy

To wish all the people a

Merry

And happy holiday

Season.

 

Novogodišnje odluke (New Year’s Resolutions), kao simbol novog početka, uvek su korisno nastavno sredstvo i prilika da napravimo retrospektivu, i postavimo nove, lako dostižne ciljeve.

Haiku poezija, koja prati pravilo 5 - 7 - 5 slogova, može izraziti naše, kao i najdublje emocije naših učenika.

 

                                  Love is like a bird, (5 syllables)

                          It needs freedom, open heart (7 syllables)

                                 Not lies or false words. (5 syllables)

 

Pesme o Božiću i Novoj godini su prave riznice prideva, izraza, glagola. Učenici često znaju više pesama od nas. Možemo zajedno sa njima napraviti listu popularnih pesamo na temu praznika, a zatim kroz anketu odabrati omiljenu pesmu odeljenja. Nakon slušanja možete tražiti od učenika da izdvoje raspoloženja koja vladaju u pesmama. Takođe, interesantna vežba pisanja je da učenici odaberu jednu pesmu i neki stih iz nje, da im to bude naslov za sastav koji će napisati. Evo primera:

 

Wham – Last Christmas

John Legend – Have Yourself a Merry Little Christmas

Justin Bieber – Mistletoe

Celiene Dion – Happy Christmas

Elvis Presley – Blue Christmas/Silent Night

Mariah Carey – All I want for Christmas is You

 

All I want for Christmas is You

Presents are fine, Santa makes us smile, if there is snow outside we can play and have fun, but the best thing is to have someone we love by our side. Then everything is possible. Love makes me the happiest person in the world.

Kada prođu praznici, navedene aktivnosti možemo modifikovati i govoriti o zimi, zimskim čarolijama, možemo praviti retrospektivu šta su nam praznici doneli, kako smo se osećali.

Iskoristite praznike kao izvor radosti. Potrebno nam je da se opustimo i uživamo u lepim stvarima u ovim teškim vremenima punim izazova.

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Slavica Jocković
Slavica Jocković Autor

Slavica Jocković je diplomirala na Filološkom Fakultetu Univerziteta u Beogradu 1996.godine. Radi kao nastavnik engleskog jezika u OŠ ”Heroj Radmila Šišković” u Smederevskoj Palanci već 22 godine. Voli da se usavršava, redovno pohađa seminare, stručne skupove, održava ugledne i ogledne časove. Nastavu izvodi kako sa mlađim tako i sa starijim uzrastima i smatra da je podjednako lepo i izazovno raditi i sa učenicima od prvog do četvrtog razreda, kao i sa učenicima od petog do osmog razreda. Često je imala priliku da vodi učenike na republiko takmičenje. Voli svoj posao i da može opet bi izabrala isti poziv. Slobodno vreme provodi sa porodicom, u prirodi, voli zdravo da se hrani i vežba. :) 

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions