Novogodišnje aktivnosti na drugačiji način

Novogodišnje aktivnosti na drugačiji način

 

U sledećem tekstu, autorka bloga, Bojana Antić, inspirisana prazničnim temama, deli sa vama ideje kako da unesete malo dinamike i nove aktivnosti u svoje časove.

 

Pripremajući se za svoje novogodišnje časove, shvatila sam da je došlo vreme da se  posvetim istraživanju i pronađem neke nove načine kako da uključim temu Nove godine, Božića i praznika u svoje časove. Kao i svako od nas, i ja imam neke već ustaljene aktivnosti.

 

1.      Slušanje pesmice I’m a little snowman, (https://www.youtube.com/watch?v=FczqntFwb6k9)

2.      Nakon toga, pravljenje, crtanje ili bojenje Sneška Belića.

3.      Vežbice vezane za praznike, dostupne na sajtu www.learnenglishkids.org.

4.      Pravljenje novogodišnjih krekera ili papira za pravljenje poklona.

Učenje pesmice We wish you a Merry Christmas

Međutim, promene u uslovima rada rezultirale su time da neke od aktivnosti, kao što su pravljenje božićnih krekera ili papira za uvijanje poklona, otpadnu kao opcija. Iz tog razloga, odlučila sam da ne sedim skrštenih ruku i potražim još neke aktivnosti kojima bih obogatila svoje časove.

Prilikom istraživanja veliku pomoć našla sam na sledeća dva sajta. Izdvojila sam za vas neke njihove predloge. Ukoliko ste kao ja, sigurna sam da će vam ovi predlozi zagolicati maštu, ali da ćete svakako želeti da ih pročitate i sami pronađete one koji će vas motivisati, te vam stoga prilažem linkove i najtoplije preporučujem za ove kao i  za neke buduće novogodišnje časove.

https://eslspeaking.org/new-year-activities-resolution/

https://www.countryliving.com/entertaining/g29614810/new-years-eve-games/

Evo koje aktivnosti su se meni dopale:

 

  1. Dve novogodišnje odluke i laž

Jedna od meni omiljenih igara, kojom volim da počinjem prve časove, kada je neophodno da se ljudi bolje upoznaju. Ukoliko je upakujemo u novogodišnje ruho, uspeh je zagarantovan. Kako se igra? Izuzetno jednostavno. Neophodno je da svaki učenik osmisli tri novogodišnje odluke. Jedna od njih je laž. Zadatak ostalih učenika je da pogode koje odluke su istinite, a koja je laž.

 

 

 

 

 

 

  1. Retrospektiva godine za nama

Iako na prvi pogled deluje kao ne baš vesela aktivnost, barem kada je o ovoj godini reč, možda je to baš ono što nam treba. Pokušaj da  nađemo vedrinu u sivilu i vidimo šta nam je dobro ipak donela.

Aktivnost počinjemo pitanjima na ciljnom jeziku: Zašto se prisećamo i osećamo nostalgiju tokom novogodišnjih praznika? Koje su neke od vaših najlepših novogišnjih uspomena?

Nakon toga, uvode se pitanja za retrospektivu. Akcenat je na superlativima. Neki od predloga bi bili - najbolji rođendan, najsmešniji trenutak, najlepši dan sa porodicom, najbolja knjiga koju sam pročitao/pročitala,...

 

  1. Spelovanje u nizu

Još jedna jednostavna aktivnost za koju bih rekla da ne treba previše pripreme. Jedino ograničenje joj je što bolje funkcioniše u manjim grupama. Koristimo vokabular vezan za Novu godinu. Uzimamo, na primer, reč cracker. Svi učenici stoje. Jedan učenik speluje prvo slovo reči - C. Sledeći učenik kaže sledeće slovo - R. Onaj ko pogreši, mora da sedne i preskoči krug.

 

 

 

  1. Ja sam vanzemaljac

Veoma simpatična igra. Profesor se pretvara da je vanzemaljac i da ne zna ništa o Božiću i Novoj godini. Traži od učenika da mu objasne, svojim rečima, šta su to Božić i Nova godina, koji su običaju vezani za ove praznike, kakva se hrana pravi, da li se daju pokloni. Odlična igra za dolaženje do velikog broja informacija. Takođe, igra nam pomaže da saznamo koliko naši učenici zapravo znaju o ovim praznicima.

Koje vi novogodišnje aktivnosti koristite u nastavi?

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Bojana Antić
Bojana Antić Autor

Rođena je u Beogradu, u kome danas živi i radi. Diplomirala je španski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a potom završila i master studije iz Metodike nastave španskog kao stranog jezika. Engleski jezik nastavila je da usavršava nakon fakulteta i stekla zvanje sudskog tumača za engleski jezik. Aktivno je u nastavi stranog jezika već više od deset godina. Imala je prilike da radi sa svim starosnim grupama, kako u državnim tako i u privatnim školama. Njen trenutni fokus je na nastavi preko interneta, tako da sada poseduje već zavidno iskustvo na ovom polju. Pored sagledavanja jezika kao profesor, sagledava jezik i iz perspektive učenika - govori grčki i nemački - što umnogome olakšava sprovođenje nastave. U slobodno vreme čita, putuje i druži se sa prijateljima i porodicom.

 

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions