Kreativne ideje za proslavu Božića u (Google) učionici

Kreativne ideje za proslavu Božića u (Google) učionici

 

Jasmina Кovačević, profesor nemačkog jezika u OŠ „Dositej Obradović“ u Novom Sadu je tokom boravka u nemačkom govornom području u okviru projekata, seminara, razmene profesora skupila brojne kreativne ideje za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika u školi, ali i virtuelno u Google učionici

 

Stigla je zima, prve pahulje su već u nekim mestima zabelele put  i donele prazničnu čaroliju. Nekada su se dolazak zime i Božić slavili u školskim učionicama, ali ove godine je zbog aktuelne pandemije virusa korona situacija drugačija. Evo kako je to sve nekada izgledalo kod mene u školskoj učionici:

Poslednja nedelja u prvom polugodištu je najradosnija i za mene i za učenike. Već tradicionalno, svake godine, poslednja dva časa su rezervisana za temuBožić, koja se obrađuje u vidu mini projekta.

 

Najpre učenike podelim u grupe i svaka grupa dobije određeni zadatak: pravljenje božićnih kolačića, pisanje čestitki, kićenje jelke, pravljenje božićnih jasli, Nikolausa, aranžiranje novogodišnje ikebana sa svećom, pravljenje venaca za Advent, ukrašavanje kišobrana zimskim motivima koje su učenici napravili od kolaž papira i ispisali nazive. Na taj način učenici ispoljavaju svoju kreativnost.

Na prvom času deca rade zadatke, a na drugom organizujemo prezentaciju urađenih zadataka u obliku Božićnog bazara (Weihnachtsmarkt) i mini slavlja povodom kraja polugodišta.

 

Čas obično započinjemo kvizom, prezentacijom i kratkim filmom o božićnom slavlju u Nemačkoj. Na taj način dobijam povratnu informaciju o tome kolika su im predznanja o proslavi Božića u nemačkom govornom području.

 

Učenici oblače svoje omiljene kostime, stavljaju novogodišnje kapice i učestvuju u velikom novogodišnjem maskenbalu uz tradicionalno puštanje balona po učionici.

 

Deca pevaju božićne pesme (Stille Nacht, heilige Nacht, O Tannenbaum, In mitten der Nacht, Morgenkommt der Weihnachtsmann, Morgen, Кinderwird‘s was geben, Leiserieselt der Schnee, Schneeflöckchen, Weißröckchen) puštajući karaoke, plešu, jedu kolačiće koje su pravili kod kuće pošto su skinuli recepte sa interneta, čitaju božićne priče, dele jedni drugima božićne čestitke... Кopiju Očenaša (das Gebet Vater unser) delim zainteresovanim učenicima, koji ga uče napamet, a najuspešniji učenici dobijaju ocene.

Na dan Svetog Nikole, 6.decembra, srećni su i mladi i stari. Ovom prilikom ću podeliti neke savete i predloge kako da Svetog Nikolu uvedete u svoju učionicu.

 

Kako napraviti novogodišnju ikebanu sa svećom i Nikolausa? Odgovor na ova pitanja dobila sam boraveći u nemačkim školama na razmeni profesora. Pokušajte i vi!

 

Eine Weihnachtskerze basteln

Das ist eine schöne Dekoration. In einigen Kirchen wird ein Adventskranz aufgestellt. Jeden Sonntag wird eine Kerze angezündet. Sie symbolisiert die Geburt Christi, das Licht der Erde.

Du brauchst:

•           eine Apfelsine

•           eine Kerze

•           ein rotes Band

•           vier Zahnstocher

•           eine Heftzwecke

•           eine Handvoll Rosinen oder Kirschen

•           Erdnüsse mit Schale

 

1.         In der Mitte der Apfelsine ein Loch so groß wie die Kerze machen.

2.         Die Apfelsine mit dem roten Band umwickeln und die Enden mit der Heftzwecke befestigen.

3.         Schiebe die Kerze in das Loch der Apfelsine. Paß auf, das sie fest sitzt.

4.         Stecke das Obst und die Erdnüsse auf die Zahnstocher. Schiebe sie dann in die Apfelsine. Jetzt kannst Du die Kerze anzünden.

Die Apfelsine bedeutet die Erde. Die Zahnstocher die vier Jahreszeiten. Die Kerze symbolisiert Jesus, das Licht der Erde.

Wer macht mit?

 

Einen Nikolaus basteln

Du brauchst:

•           1 Apfel

•           1 Walnuß

•           Filzreste

•           Watte

•           Filzstifte

•           Schere

•           Klebstoff

So geht's: Auf die Walnuß malst du zuerst das Gesicht. (Die Nußspitze ist der „Hals“.) Klebe Haare und einen Bart aus Watte darum. Für die Zipfelmütze wird ein dreieckiges Stück Filz zu einer Tüte zusammengeklebt. Der Pompon ist aus Watte. Klebe die Mütze auf dem Kopf fest.

Nun wird ein großer, rotbackiger Apfel gut poliert. Auf die Blüte kommt ein Tupfer Klebstoff, und darauf drückst du den Kopf fest.

Wer macht mit?

 

Jedu vam se božićni kolačići? Evo jednog recepta:

 

Linzer Sternchen

Für den Teig:

375 g Mehl

250 g Zucker

250 g geschälte geriebene Mandeln

250 g Butter oder Margarine

abgeriebenen Schale einer Zitrone

1 Packung Vanillezucker

1 Prise Salz

2 Eier

Zum Bestreuen:

Puderzucker

Füllung:

rote Marmelade

 

Mehl auf ein Backbrett sieben, in die Mitte eine Vertiefung drücken, Zucker, Eier und Gewürze hineingeben, darauf das in Stückchen geschnittene Fett und die Mandeln. Alle Zutaten von der Mitte aus zu einem glatten Teig verkneten und 1 Stunde kalt stellen. Anschließend den Teig etwa 4 mm dick ausrollen.

Aus dem Teig kleine Sternchen ausstechen; von der Hälfte der Menge in der Mitte ein Loch ausstechen.

Backzeit: 8-12 Minuten

Elektroherd: 180-200 Grad

Gasherd: Stufe 3

Nach dem Backen die Sterne mit der Öffnung mit gesiebtem Puderzucker bestreuen, die andern mit Marmelade bestreichen und beide Teile aufeinandersetzen.

 

Izdvojila sam nekoliko sajtova sa kreativnim i zanimljivim idejama koje možete koristiti u vašim Google učionicama:

 

http://www.kinderspiele-welt.de/weihnachten/basteln-nikolaus.html

http://www.kidsnet.at/unterhaltung/basteln/nikolaus_bastelanleitung.htm

http://schule-und-familie.at/basteln/nikolaus.html

 

 

Ako biste voleli da naučite nove pesmice o Nikolausu ili volite pozdrave sa odgovarajućom izrekom:

http://www.nikolaus.nl/nikolo-kindersprueche/index.htm

http://www.nikolaus.nl/nikolausgedichte/index.htm

http://nikolausgedichte.net/

 

I na kraju smo ispričali kako mi u Srbiji slavimo taj najradosniji hrišćanski - porodični praznik.

 

Ovaj projekat možete raditi više časova u korelaciji sa ostalim predmetima – drugim stranim jezicima, maternjim jezikom, likovnom i muzičkom kulturom.

 

Svrha ovog projekta je da učenici shvate razlike, ali pre svega i sličnosti između kulture u kojoj žive i kultura kojima su izloženi, da uvide da kulture međusobno vrše velike uticaje jedna na drugu. Takođe, poenta projekta je u širenju vidika učenika, širenju tolerancije i otvorenosti ka drugačijem, ojačavanju potrebe kod učenika da se običaji nacije u kojoj žive održavaju sa ciljem održavanja kulturnog diverziteta. Putem ovakvih projekata učenike izgrađujemo kao individue koje cene kulturu u okviru koje žive, ali isto tako ih učimo da prepoznaju i poštuju različitost.

 

Praćenje i vrednovanje projekta može da bude kontinuirano i individualizovano, a može da se vrednuje sa različitih aspekata – timski rad, samostalni rad, kreativnost, inovativnost u prezentovanju rezultata ...

Drage moje koleginice i kolege, pozivam vas na jedinstvenu proslavu Božića u vašim Google učionicama, uz pregršt zanimljivih, kreativnih ideja, koje ćete narednih godina podeliti sa svima nama!

Neka nas i ovaj Božić podseti na najuzvišenije ljudske vrednosti kao što su plemenitost, milosrđe i međusobno uvažavanje. Neka nas u delima vodi želja da pomognemo drugima, jer tako ćemo jedino pomoći i sebi samima. Svima želim srećan Božić  i da praznične dane provedete u miru i radosti, okruženi svojim najmilijima.

Mir Božji - Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Christ ist geboren - Tatsächlich ist er geboren! Frohe Weihnachten!

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Kovačević
Jasmina Kovačević Autor

Završila je Osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju kao Vukovac i Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer nemački jezik i književnost kao nosilac Norveške stipendije i stipendije Ministarstva prosvete. 2004. godine započinje rad u prosveti. Licencu položila u Beogradu 2011.godine. Stručno se usavršavala u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji. Autor je i realizator tribina „Primeri dobre prakse u nastavi nemačkog jezika“ u Novom Sadu i Subotici, kao i prikaza udžbenika PRIMA u Novom Sadu. Učestvovala u nekoliko projekata: RALF, DSD diplome, Willkommen, Avantura nemački, pozorišni projekat. Mentor je studentima germanistike, mladim koleginicama pri polaganju stručnog ispita za sticanje licence, kao i učenicima na takmičenjima iz nemačkog jezika. Objavila je nekoliko prevoda u časopisima Pedagoška stvarnost, Naša škola i Glasniku srpske pravoslavne crkve. Član je udruženja profesora nemačkog jezika Srbije od 2004., član upravnog odbora od aprila 2017.,  član udruženja Dunavskih Švaba u Vojvodini od 2005., udruženja Nemaca  „Gerhard“ iz Sombora od 2010. godine, srpsko-nemačkog društva Vandrovka, Novi Sad od 2016. godine, nemačkog Udruženja “Maria Theresiopolis” od 2018. i član komisije za pregledanje testova na takmičenjima iz nemačkog jezika. 

Radi na popularizaciji nemačkog jezika. U školi vodi i učenički parlament. 

Voli putovanja, sport, druženja...

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions