VALENTINSTAG u nastavi nemačkog jezika

VALENTINSTAG u nastavi nemačkog jezika

Dan zaljubljenih postao je poznat u Nemačkoj tek 1950-ih. Američki vojnici stacionirani tamo nakon Drugog svetskog rata proširili su običaj. U nemačkoj tradiciji, međutim, on još uvek nije naročito ukorenjen. Svaki šesti Nemac veruje da je cela kompanija ideja o industriji cveća. Čini se da statistika potvrđuje ove pretpostavke: Cveće je na vrhu liste poklona koji se najčešće daju tog dana, tačnije 14. februara uvozi se 122,5 miliona ruža, uglavnom od holandskih suseda.  U nemačkim prodavnicama na ovaj dan se prodaje flaša parfema svakih 25 sekundi, a prsten svaka tri minuta.

 

Oko 70 procenata nemačkih parova koristi nadimke među sobom: čarobni miš (Zaubermaus), Spatzi (Spatzi), srdačni (Kuschelchen), sunčvev sjaj (Sonnenschein) ili puž (Schnecke). Ali ponekad ljubavnici sebe nazivaju anđelima (Engel), biserima (Perlen) ili  zvezdicama (Sternchen).

Četrnaesti februar se u nekim zemljama smatra danom zaljubljenih  Tag der Liebenden.

Navodno Nemci sanjaju o romantičnom putovanju u Pariz, Veneciju ili Rim od svog voljenog za dan zaljubljenih. Ali šta raditi ako je tašna prazna, što se ranije dešavalo u Berlinu. U takvoj situaciji, šetnja Novom Venecijom (Spreewald), šarmantnim delom Berlina, koji je isprepletan kanalima koji vam omogućavaju da veslate kajakom diveći se filigranskim kućicama tog kraja i divljoj, netaknutoj prirodi.

A kako ovu temu možemo uvesti u nastavu?

Na početnoj stranici Svetog Valentina možete otkriti puno toga o temama za  Dan zaljubljenih Valentinstag i ljubavi Liebe  na mnogim jezicima "Ich Liebe Dich", savetima i pomoći u ljubavnim problemima Tipps und Hilfe, najpoznatijim ljubavnim parovima, bekanntesten Liebespaare, ljubavnim romanima Liebesromane, ljubavnim pesmama Liebesgedichte, kao i velikom romantičnom ABC-u  Romantik-ABC."

U svojoj učionici možete koristiti i postojeće radne listove sa stranica www.de.islcollective.com i www.4teachers.de, rešiti zagonetku za Dan zaljubljenih Puzzle zum Valentinstag zajedno sa svojim učenicima, ali i upoznati österreichischen Vorläufer des Valentinstages "Johannes-Tag"

Vaši učenici mogu prikupljati i lepe citate i izreke o ljubavi ili pisati ljubavne pesame. Na stranici www.liebeslieder.info možete pronaći nekoliko saveta i najbolje ljubavne pesme. Klikom na videoportal  YouTube  možete izabrati odgovarajuću pesmu. 

Na sajtu Gete instituta Francuske ćete naći  primer kao inspiraciju: Upoznali smo se u bašti Wir trafen uns in einem Garten (2RaumWohnung) sa radnim listom - Arbeitsblatt als PDF.

A najlepše je ono što vaši učenici sami naprave: Evo nekoliko leksikona sa ljubavnim porukama, koje sam ranijih godina napravila sa svojim učenicima. Pravili su i ljubavna pisma, koja su međusobno izdelili.