VALENTINSTAG u nastavi nemačkog jezika

VALENTINSTAG u nastavi nemačkog jezika

Dan zaljubljenih postao je poznat u Nemačkoj tek 1950-ih. Američki vojnici stacionirani tamo nakon Drugog svetskog rata proširili su običaj. U nemačkoj tradiciji, međutim, on još uvek nije naročito ukorenjen. Svaki šesti Nemac veruje da je cela kompanija ideja o industriji cveća. Čini se da statistika potvrđuje ove pretpostavke: Cveće je na vrhu liste poklona koji se najčešće daju tog dana, tačnije 14. februara uvozi se 122,5 miliona ruža, uglavnom od holandskih suseda.  U nemačkim prodavnicama na ovaj dan se prodaje flaša parfema svakih 25 sekundi, a prsten svaka tri minuta.

Oko 70 procenata nemačkih parova koristi nadimke među sobom: čarobni miš (Zaubermaus), Spatzi (Spatzi), srdačni (Kuschelchen), sunčvev sjaj (Sonnenschein) ili puž (Schnecke). Ali ponekad ljubavnici sebe nazivaju anđelima (Engel), biserima (Perlen) ili  zvezdicama (Sternchen).

14. februar se dakle u nekim zemljama smatra danom zaljubljenih  Tag der Liebenden.

Navodno Nemci sanjaju o romantičnom putovanju u Pariz, Veneciju ili Rim od svog voljenog za dan zaljubljenih. Ali šta raditi ako je tašna prazna, što se ranije dešavalo u Berlinu. U takvoj situaciji, šetnja Novom Venecijom (Spreewald), šarmantnim delom Berlina, koji je isprepletan kanalima koji vam omogućavaju da veslate kajakom diveći se filigranskim kućicama tog kraja i divljoj, netaknutoj prirodi.

A kako ovu temu možemo uvesti u nastavu?                                                

Na početnoj stranici Svetog Valentina možete otkriti puno toga o temama za  Dan zaljubljenih Valentinstag i ljubavi Liebe  na mnogim jezicima "Ich Liebe Dich", savetima i pomoći u ljubavnim problemima Tipps und Hilfe, najpoznatijim ljubavnim parovima, bekanntesten Liebespaare, ljubavnim romanima Liebesromane, ljubavnim pesmama Liebesgedichte, kao i velikom romantičnom ABC-u  Romantik-ABC."

U svojoj učionici možete koristiti i postojeće radne listove sa stranica www.de.islcollective.com i www.4teachers.de, rešiti zagonetku za Dan zaljubljenih Puzzle zum Valentinstag zajedno sa svojim učenicima, ali i upoznati österreichischen Vorläufer des Valentinstages "Johannes-Tag"

Vaši učenici mogu prikupljati i lepe citate i izreke o ljubavi ili pisati ljubavne pesame. Na stranici www.liebeslieder.info možete pronaći nekoliko saveta i najbolje ljubavne pesme. Klikom na videoportal  YouTube  možete izabrati odgovarajuću pesmu. 

Na sajtu Gete instituta Francuske ćete naći  primer kao inspiraciju: Upoznali smo se u bašti Wir trafen uns in einem Garten (2RaumWohnung) sa radnim listom - Arbeitsblatt als PDF.

A najlepše je ono što vaši učenici sami naprave: Evo nekoliko leksikona sa ljubavnim porukama, koje sam ranijih godina napravila sa svojim učenicima. Pravili su i ljubavna pisma, koja su međusobno izdelili.

Kako se pravi spomenar? Spomenar je u obliku srca. Korice su od čvrstog, šarenog kartona, npr. od razglednica. Ostala “srca” su od običnog papira.

   Za iscrtavanje se koriste dva čvrsta modela: model srca i model deteline sa četiri lista. Za korice iseći 2 srca, a za ostalo 5-6 “detelina sa 4 lista”.

Pri savijanju poštovati redosled:

•           prvo savijanje je po dužoj liniji koja dva dijagonalna naspramna srca deli na dve jednake polovine. Pri tome ostala dva dijagonalno naspramna srca ostaju nesavijena.

•           list preokrenuti, pa izvršiti dva savijanja po kraćim linijama.

                           

Lepak nanositi na nesavijena srca “deteline sa 4 lista”.

 

U okviru radionice su se učenici potrudili da naprave i listu složenica sa rečju ljubav - Liebe: Liebesabenteuer, Liebesfilm, Liebeslied, Liebesroman, Liebesgeschichte, Liebespaar, Liebesgott, Liebesgöttin, Liebesbeziehung, Liebesaffäre, Liebesbrief, Liebeserklärung, Liebeskummer, Liebesleben, Liebesnest, Liebesmühe, Liebesspiel, Liebesszene, Liebesverhältnis, Liebhaber(in), liebevoll …

 

I za kraj malo stihova:

Es gibt Augenblicke, in denen eine Rose wichtiger ist als ein Stück Brot.”

Rainer Maria Rilke

A kako vi sa učenicima proslavljate ovaj praznik? Vama i vašim učenicima želim lep dan zaljubljenih!

 

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Kovačević
Jasmina Kovačević Autor

Završila je Osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju kao Vukovac i Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer nemački jezik i književnost kao nosilac Norveške stipendije i stipendije Ministarstva prosvete. 2004. godine započinje rad u prosveti. Licencu položila u Beogradu 2011.godine. Stručno se usavršavala u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Albaniji. Autor je i realizator tribina „Primeri dobre prakse u nastavi nemačkog jezika“ u Novom Sadu i Subotici, kao i prikaza udžbenika PRIMA u Novom Sadu. Učestvovala u nekoliko projekata: RALF, DSD diplome, Willkommen, Avantura nemački, pozorišni projekat. Mentor je studentima germanistike, mladim koleginicama pri polaganju stručnog ispita za sticanje licence, kao i učenicima na takmičenjima iz nemačkog jezika. Objavila je nekoliko prevoda u časopisima Pedagoška stvarnost, Naša škola i Glasniku srpske pravoslavne crkve. Član je udruženja profesora nemačkog jezika Srbije od 2004., član upravnog odbora od aprila 2017.,  član udruženja Dunavskih Švaba u Vojvodini od 2005., udruženja Nemaca  „Gerhard“ iz Sombora od 2010. godine, srpsko-nemačkog društva Vandrovka, Novi Sad od 2016. godine, nemačkog Udruženja “Maria Theresiopolis” od 2018. i član komisije za pregledanje testova na takmičenjima iz nemačkog jezika. 

Radi na popularizaciji nemačkog jezika. U školi vodi i učenički parlament. 

Voli putovanja, sport, druženja...

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions