Bloger o blogovanju

Bloger o blogovanju

Jasmina Leleković sedamnaest godina radi u osnovnoj školi kao nastavnik francuskog jezika. Posebno je interesuje upotreba multimedija u nastavi stranog jezika, kao i kako motivisati učenike da ih koriste u obrazovne svrhe.

Ne tako davne 2008. godine, pojavio se prvi sajt/blog u Srbiji koji je kreirao nastavnik francuskog jezika za učenike škole u kojoj je radio, namenjen da učenicima pruži informaciju, da podseti i zabavi. Kolega Nermin Vučelj uložio je dosta truda i vremena da pokrene i motiviše učenike, a nama je ponudio primer kako da uhvatimo korak sa učenicima nove generacije.

Danas je internet preplavljen nastavničkim stranicama i blogovima iz celog sveta, a ja bih izdvojila nekoliko naših, domaćih, koji nam mogu biti korisni u nastavnoj praksi.

Saša Arsić, profesor francuskog jezika iz Smedereva, kreirao je blog na Wordpress-u za učenike svoje škole. Sadržaj je razvrstan u nekoliko kategorija: gramatika od 5. do 8. razreda, vežbanja, pismeni zadaci, pitanja i odgovori, svakodnevni život, korisni dijalozi. Veliki broj primera i objašnjenja, obogaćenih fotografijama i šemama, mogu poslužiti učenicima da uvežbaju gradivo francuskog jezika u osnovnoj školi. Po njegovim rečima, blog redovno ažurira novim člancima, najčešće teme su nešto što učenicima trenutno predstavlja problem. Posebno bih izdvojila komentare učenika, koji nemaju baš uvek veze sa gradivom, ali se moraju služiti francuskim jezikom da bi ih napisali.

Blog Francuski sa Bojanom, autora Bojane Marinković iz Kragujevca, prava je riznica, ne samo gramatičkih, već i civilizacijskih, kulturnih sadržaja. Blog postoji od 2012. godine i ono što je na mene ostavilo poseban utisak jeste to što koleginica nesebično pomaže svima koji postavljaju pitanja u komentarima, bilo da su to učenici njene škole, srednjoškolci ili studenti. „Imam sutra kontrolni, nastavnica mi nije tu. Šta da uradim? Odem do Bojane da učim francuski!“

Virtuelni frankofoni kutak za učenike OŠ „Vojvoda Radomir Putnik” pod nazivom Francuski putnik, uređuje Tanja Gnjidić, profesor iz Beograda. Blog sadrži zanimljive i tople priče o francuskom jeziku, frankofoniji, praznicima, muzici, kao i o aktivnostima učenika ove škole. Sadrži obilje fotografija i video-klipova, interesantnih podataka i obaveštenja.

Uređujete li nastavnički blog? Razmišljate li da se oprobate? Mislite li da je uloga nastavnika u poslednjih nekoliko godina promenjena i da nam se nameće dodatno angažovanje?

Činjenica je da vođenje bloga zahteva nešto vremena, ali i da postoje besplatne aplikacije sa detaljnim uputstvima za kreiranje bloga. Sve ostalo je jednostavno, zavisi od kreativnosti autora i cilja koji želi da postigne. Kolega Saša Arsić navodi da piše kako bi učenicima olakšao učenje francuskog jezika, ali i iz ličnog zadovoljstva.

Istražujući malo, dok sam se pripremala da napišem ovaj tekst, došla sam do saznanja da i nema toliko mnogo blogova koje uređuju nastavnici francuskog jezika iz Srbije. Ili nisam u pravu? Ako nisam u pravu, podelite linkove blogova za koje vi znate u komentaru ispod.

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Leleković
Jasmina Leleković Autor

Jasmina Leleković je profesor francuskog jezika u osnovnoj školi „14. oktobar“ u Bariču, školi u kojoj se francuski jezik tradicionalno uči kao prvi strani jezik. Odbranila je master rad iz oblasti metodike nastave na Filološkom fakultetu u Beogradu, tema „Internet u nastavi francuskog jezika u osnovnoj školi“. Njena interesovanja uključuju upotrebu kompjutera i interneta u nastavi stranog jezika. Učestvovala je na Konferenciji o upotrebi modernih tehnologija u organizaciji IFS-a i APFS-a, gde je prezentovala rad „Interaktivna tabla, moj najbolji prijatelj u razredu“. Održala je radionicu povodom Evropskog dana jezika na temu „Interaktivna tabla kao asistent u nastavi stranog jezika“ na Filološkom fakultetu u Beogradu. Licencirani je ispitivač za Delf ispite. Voli školu, učenike i nastavnički poziv. Nastoji da učenicima francuski jezik učini zanimljivim, kako na nastavi tako i organizovanjem vannastavnih aktivnosti. Uređuje školski blog  „Francuski, bre!“ na kojem promoviše učenje francuskog jezika, kao i francusku kulturu i civilizaciju.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions