Azurna učionica

Azurna učionica

Autor bloga je Jasmina Leleković, profesorka francuskog jezika u svom blogu otkriva kako je provela letnji raspust i sa vama deli iskustvo koje je stekla na seminaru u Nici. 

Možda vam se čini da ćete pročitati kratak putopis sa letovanja, osetiti miris mora i maslina, začinjenih limunovim sokom, ali varate se, ovo je priča o školi kad joj vreme nije, priča o učenju tokom godišnjeg odmora, permanentnom stručnom usavršavanju. A vi? Kako ste vi proveli letnji raspust?

Na društvenim mrežama je ovog vatrenog leta osvanulo nekoliko šaljivih statusa prosvetnih radnika u stilu „dnevnik nastavnika od juna do septembra” ili „moja tri preduga meseca na raspustu”. Dok sam se smeškala čitajući ih, istovremeno uzdišući što se prepoznajem u komentarima, stigao mi je neočekivani poziv da nedelju dana provedem na seminaru u Francuskoj. Iz srpskih 40 stepeni u hladu, brzo sam se snašla na prijatnih mediteranskih 27, u internacionalnom okruženju divnih koleginica i kolega, sa kojima sam podelila iskustva u radu.

Azurlingua, škola iz Nice, postoji već dugi niz godina i preko leta organizuje seminare za profesore francuskog jezika, sa predavačima i učesnicima iz celog sveta. Ja sam odabrala nekoliko radionica tokom kojih sam usavršavala upotrebu multimedija u nastavi stranog jezika, ali i naučila nove kreativne trikove da animiram učenike i motivišem ih da uče francuski jezik.

Jedna od aplikacija koju ću sigurno koristiti u radu i koja mi se veoma dopala je Kahoot. Za prijavljivanje je dovoljan nalog koji već imamo na Guglu, ulogujem se kao nastavnik i serija alatki je dostupna za pravljenje mini-kvizova, uglavnom sa četiri ponuđena odgovora. Kada završimo sastavljanje kviza, dobijemo numerički kod koji dajemo učenicima. Učenici se prijavljuju sa kompjutera, tableta ili mobilnog telefona, unose svoje ime i kod i igra može da počne. Nastavnik uglavnom zadaje i vremensko ograničenje za davanje odgovora, a kada se kviz završi, dobija pregled uspešnosti za svakog učenika i svako pitanje. Veoma zanimljivo. Preporučujem!

Slično viđenje ove aplikacije dala je i moja koleginica Dragana Jovanović pa preporučujem da pročitate i njen blog Kvizomanija je počela.

Druga aplikacija, dostupna uz Gugl ili Fejsbuk nalog je Padlet, virtuelni zid koji služi za deljenje materijala sa učenicima ili kolegama, a odličan je kao virtuelno mesto za organizovanje linkova na internetu. 

Sjajan predavač, Mark Odu, stavio nam je na raspolaganje niz linkova koje ću rado podeliti sa svima koji su zainteresovani za upotrebu multimedija u nastavi.

Neosetno, u divnom okruženju, kroz učenje smo se družili, kroz druženje upoznavali, sticali nova prijateljstva, predstavljali svoju zemlju i smejali se. Bez obzira na godine, igrali se na raspustu kao da smo učenici.

Ne znam da li se i druge profesije ovako raduju stručnom usavršavanju i diplomiranju. A šta ste vi naučili ovog leta?

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Leleković
Jasmina Leleković Autor

Jasmina Leleković je profesor francuskog jezika u osnovnoj školi „14. oktobar“ u Bariču, školi u kojoj se francuski jezik tradicionalno uči kao prvi strani jezik. Odbranila je master rad iz oblasti metodike nastave na Filološkom fakultetu u Beogradu, tema „Internet u nastavi francuskog jezika u osnovnoj školi“. Njena interesovanja uključuju upotrebu kompjutera i interneta u nastavi stranog jezika. Učestvovala je na Konferenciji o upotrebi modernih tehnologija u organizaciji IFS-a i APFS-a, gde je prezentovala rad „Interaktivna tabla, moj najbolji prijatelj u razredu“. Održala je radionicu povodom Evropskog dana jezika na temu „Interaktivna tabla kao asistent u nastavi stranog jezika“ na Filološkom fakultetu u Beogradu. Licencirani je ispitivač za Delf ispite. Voli školu, učenike i nastavnički poziv. Nastoji da učenicima francuski jezik učini zanimljivim, kako na nastavi tako i organizovanjem vannastavnih aktivnosti. Uređuje školski blog  „Francuski, bre!“ na kojem promoviše učenje francuskog jezika, kao i francusku kulturu i civilizaciju.

©2014 - 2020 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions