The Skype’s the limit

The Skype’s the limit

Dragana Jovanović, master profesor nemačkog jezika, već petnaest godina radi kao nastavmik u osnovoj školi i, kako vreme prolazi, sve više se okreće nastavnim novotarijama kojima osvežava nastavu i približava je svojim učenicima.

Nove tehnologije su nam otvorile neslućene mogućnosti. Neke su malo zastrašujuće, neke su nam potpuno strane, dok nas neke prosto mame da se odmah bacimo na posao.

Ja sam veliki fan kompjutera, a preko interneta dišem. Znam, znam… i mama mi je stalno govorila da izađem da se „igram sa drugom decom”, ali ja jednostavno uživam u digitalnom svetu. I što bi rekli Englezi: „The Skype’s the limit!” Ili beše „The sky’s the limit?” Hm? U svakom slučaju, tema ovog teksta je Skajp i njegova primena, kako u individualnoj nastavi tako i u odeljenju.

Što se tiče individualnih časova, Skajp nudi sjajne opcije. Pre svega vam je potrebna oprema da biste mogli da podučavate onlajn: računar i pouzdan pristup internetu, zatim slušalice i mikrofon. Skajp je besplatan i možete ga preuzeti sa ove stranice.

Ovaj program nudi kako instant poruke, tako i video-pozive. Svojim učenicima možete slati fajlove i koristiti zanimljivu funkciju „share screen”, koja je doskoro bila tzv. „premium feature”, a sada je dostupna i običnim smrtnicima :) Ona vam omogućava da sa učenikom delite vaš ekran, tj. on može da vidi sve što vidite i vi u realnom vremenu. Tako mu možete pokazivati prezentacije ili bilo koja druga dokumenta, dok sa njim komentarišete sadržaj. Kraće rečeno: ovom funkcijom ste dobili virtuelnu tablu. Ako se pitate kome su još potrebni časovi preko Skajpa, odgovor je neverovatno jednostavan: mnogima :) Na primer: na azijskom tržištu postoji velika potražnja za časovima engleskog jezika, pa postoje i mnogi portali koji nude posredovanje između nastavnika i učenika. Dovoljno je da u bilo koji pretraživač ukucate pojam „english lessons online” i dobićete veliki broj stranica. Sve je veća potreba i za onlajn časovima nemačkog jezika, jer je naša dijaspora u Nemačkoj sve veća.

Pored individualnih onlajn časova, Skajp je sjajan i u učionici. To je mogućnost koju je Skajp posebno razvio i na čijem usavršavanju stalno radi. Skajp zajednica nudi podršku svima koji su zainteresovani za njegovu primenu u nastavi. Sve detalje u vezi sa tim i pregled mogućnosti, možete videti na ovoj internet stranici, koja je prilagođena i onima koji se prvi put susreću sa upotrebom Skajpa u nastavi.

Ono što je meni naročito zanimljivo je mogućnost da imate gostujućeg predavača iz bilo kojeg kraja sveta. Meni je s vremena na vreme „u goste” dolazila moja prijateljica, profesorka nemačkog. Ona je izvorni govornik i predaje u jednoj nemačkoj gimnaziji. Đacima je njeno gostovanje najviše koristilo prilikom obrađivanja tema u vezi sa životom i radom u Nemačkoj. Jedan od najzanimljivijih časova je bio onaj kada je tema bila proslava Bozića u Nemačkoj. Ona im je pričala o karakterističnim običajima i pokazala bozićne kolačiče i adventski kalendar. Deca su zatim postavljala pitanja i odgovarala na njena pitanja u vezi sa proslavom Bozića u Srbiji. Moja koleginica je, kao gostujući predavač, imala iskrene i autentične odgovore, a deca su imala osećaj da to što uče nije neka suva teorija, već nešto realno i primenjivo u životu. Za ovakve časove uvek koristim projektor da bi svi učenici mogli da vide gosta. Naravno potrebni su i dovoljno jaki zvučnici da bi svi mogli da ga čuju. Pre virtuelnog dolaska gostujućeg predavača učenike treba da pripremite tako što ćete sa njima obraditi potrebnu leksiku i eventualno im pomoći da oni spreme neki materijal.

Ako ne poznajete nikoga lično ko bi mogao da vam bude adekvatan gost, Skajp zajednica nudi savršeno rešenje i za to. Naime, na njihovoj internet stranici postoji i rubrika Find guest speakers u kojoj postoji ogromna baza gostiju sa opisima njihovih znanja, veština i kvalifikacija, kao i vremenske zone u kojoj su. Kada kliknete na profil predavača koji vas zanima, videćete ostale detalje i kalendar sa opcijama za zakazivanje gostovanja. Pored toga, možete i sami postati Skajp gostujući predavač. Sve detalje o tome možete pronaći na ovoj stranici.

Takođe sjajna stvar i nepresušan izvor zabave jeste ogromna biblioteka različitih planova časova, koja sadrži i video-tutorijale. To je mesto gde i vi možete podeliti svoje uspešno održavanje časova putem Skajpa, a možete i ovde sa nama u polju predviđenom za komentare.

Mogućnosti su sjajne i budućnost je već stigla. Samo se treba odvažiti i „Skype's the limit!” :)

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Dragana Jovanović
Dragana Jovanović Autor

Dragana Jovanović,  rođena 1976, diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, nemački jezik i književnost, gde je 2013. odbranila i master rad iz oblasti interkulturne kompetencije. Pohađala je mnoge kurseve stručnog usavršavanja u organizaciji beogradskog Gete instituta i PAD-a iz Nemačke. Provela je više nedelja hospitujući u nemačkim školama, a u Jeni je 2008. godine učestvovala na višenedeljnom seminaru za nastavnike nemačkog jezika. Kao profesionalni prevodilac i profesor nemačkog jezika i književnosti, već 15 godina radi u obrazovanju i aktivno prevodi za mnoge domaće i strane firme.

Sa brojnih putovanja, kao pratilac grupe tinejdžera na programima usavršavanja nemačkog jezika, najlepše utiske nosi iz Berlina i Beča. Kao trener je učestvovala u planskim igrama „Proširenje Evropske unije” u organizaciji nemačkih institucija i uz podršku Nemačke ambasade u Beogradu. Ipak, najbolje se oseća u učionici sa svojim đacima, gde istražuje nove mogućnosti nastave nemačkog jezika.

Dragana obožava životinje i volonterski se bavi zaštitom. U slobodno vreme čita knjige, kad joj ih iz ruke ne otima trogodišnja ćerka Helena.

©2014 - 2020 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions