Šerovanje na francuski način

Šerovanje na francuski način

Jasmina Leleković sedamnaest godina radi u osnovnoj školi kao nastavnik francuskog jezika, posebno je interesuje upotreba multimedija u nastavi stranog jezika, kao i kako motivisati učenike da ih koriste u obrazovne svrhe.

Kako dolazite do materijala za nastavu? Da li ih redovno sami kreirate ili pozajmljujete sa interneta? Delite li ih sa drugima? Razgovaram na ovu temu sa svojom koleginicom i ona mi kaže da joj na pamet ne pada da svoje materijale deli drugima jer je uložila vreme i trud da ih pripremi za svoje učenike. Pitah je da li je to sebično s njene strane? Možda, malo, ali to je jače od nje.

Svrstavam sebe u grupu nastavnika koji uzima i daje, priznajem, malo više uzimam. Moj omiljeni glagol sa društvenih mreža je glagol DELITI. Društvene mreže zaslužuju poseban tekst, tako da ću ih ovom prilikom opravdano zanemariti. Kako mi je omiljena aktivnost u slobodno vreme pretraživanje po raznim pedagoškim sajtovima, ali i onima koji to nisu, imam i svoje favorite. Izdvojiću top 3. Moram da napomenem da ih nisam rangirala, jer je svaki specifičan na svoj način i svaki od njih toplo preporučujem.

1) Mes exercices en Hot Potatoes - sajt obiluje interaktivnim vežbama za učenje francuskog jezika, a autor Karmen Vera Perez je profesor francuskog jezika, i kreirala je brojne sajtove, blogove i portale. Prednost ovih vežbi je jednostavnost korišćenja. Tipološki su veoma raznovrsne, vremenski ne mnogo zahtevne, postoji povratna informacija (feed-back). Najviše je zastupljeno pismeno razumevanje i izražavanje, a zatim i usmeno razumevanje. Mana ovog sajta je što, ukoliko nemate interaktivnu tablu u kabinetu za francuski jezik, malo toga može da se iskoristi.

2) iSLCOLLECTIVE je moja druga preporuka. Sajt sadrži sve što nema na prvom, a to su vežbice za štampu. Dostupan na šest jezika, sadrži nastavne listove i vežbe za sve nivoe, od A1 do C2, moguće je pretraživanje po sadržaju i temama. Autori su kolege nastavnici francuskog jezika širom sveta. Meni je posebno zanimljivo da analiziram šta kolege iz Kine ili, na primer, Španije  ističu kao važno u vežbi. Na ovom sajtu i sama ostavljam materijal. Mana ovog sajta je što je potrebna registracija i moram da se ulogujem svaki put kad ga posećujem, što meni predstavlja napor, jer zaboravljam lozinke.

3) Bonjour de France je interaktivni magazin koji nudi veliki broj vežbi, često praćenih i scenarijima za čas. Posebno bih istakla ludičke aktivnosti koje podstiču motivaciju i takmičarski duh kod učenika. Na ovom sajtu možete napraviti i sopstveni blog, ali i pratiti blogove naših kolega iz Srbije. Rado pratim objave koleginice Vojke iz Požarevca.

Imate li vi predlog nekog zanimljivog sajta koji bi nam poslužio da obogatimo nastavne sadržaje? Kojim kriterijumima se vodite pri odabiru? Koje vežbe ste već koristili u nastavnoj praksi? Želite li da podelite informacije sa drugima ili se ipak rukovodite izjavama moje koleginice s početka teksta?

 

Komentari (ostavite komentar)

Marina 11.02.2017. 09:05

Moj omiljeni sajt je lepointdufle.net, nepresusna riznica najrazlicitijih sadrzaja razvrstanih po nivoima i temama. Veoma lak za koriscenje i pretrazivanje. Preporucujem!

Gordana Popović 11.02.2017. 19:42

Delim Vaše mišljenje, Jasmina. iSLCollective je riznica nastavnih materijala i za profesore engleskog jezika. Moje fah kolege mogu tamo pronaći i moje materijale - username: latsa67. Njima bih preporučila još jedan sajt za deljenje: http://busyteacher.org

Ivona Randjelovic 11.02.2017. 22:11

Draga koleginice Jasmina, Trenutno samostalno izučavam francuski jezik i ovi linkovi su mi više nego dobrodošli! Posebno mi se dopao magazin Bonjour de France gde sam već isprobala Karaoke FLE, naravno "niveau débutant" ;)

joshualu 31.05.2018. 11:07

Mogu da preporučim sajtove leszexpertsfle.com i fle.mondolinguo.com koji nude obilje materijala spremnog za štampu, kao i razne ludičke aktivnosti

Data DIDAKTA

Odgovor autorke teksta:  Hvala za preporuke, obe platforme su nove za mene, a koliko sam uspela da vidim na prvi pogled, nude bogatstvo ideja.

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Jasmina Leleković
Jasmina Leleković Autor

Jasmina Leleković je profesor francuskog jezika u osnovnoj školi „14. oktobar“ u Bariču, školi u kojoj se francuski jezik tradicionalno uči kao prvi strani jezik. Odbranila je master rad iz oblasti metodike nastave na Filološkom fakultetu u Beogradu, tema „Internet u nastavi francuskog jezika u osnovnoj školi“. Njena interesovanja uključuju upotrebu kompjutera i interneta u nastavi stranog jezika. Učestvovala je na Konferenciji o upotrebi modernih tehnologija u organizaciji IFS-a i APFS-a, gde je prezentovala rad „Interaktivna tabla, moj najbolji prijatelj u razredu“. Održala je radionicu povodom Evropskog dana jezika na temu „Interaktivna tabla kao asistent u nastavi stranog jezika“ na Filološkom fakultetu u Beogradu. Licencirani je ispitivač za Delf ispite. Voli školu, učenike i nastavnički poziv. Nastoji da učenicima francuski jezik učini zanimljivim, kako na nastavi tako i organizovanjem vannastavnih aktivnosti. Uređuje školski blog  „Francuski, bre!“ na kojem promoviše učenje francuskog jezika, kao i francusku kulturu i civilizaciju.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions