Oblaci koji razvedre čas

Oblaci koji razvedre čas

Autorka bloga, Gordana Popović, ovim tekstom podseća na jedan, sad već stari, IKT alat koji se na raznovrsne načine može koristiti u nastavi stranih jezika.

Voleli mi to ili ne, savremena nastava se teško može zamisliti bez upotrebe IKT alata. Ako ste od onih koji rado koriste nove tehnologije, sigurno ste stalno u potrazi za nekim novim programima kojima možete obogatiti svoje časove. Kad neko ne voli rutinu u svom radu, brzo dođe do zasićenja i ponestane ideja. Tako se desi da u želji da primenjujemo uvek nešto novo, zaboravimo neke stare alate koji su nam dobro služili u prošlosti.

Jedan od prvih alata koje sam koristila, a koji savršeno odgovara prirodi predmeta je Wordle – sasvim jednostavan alat za kreiranje oblaka reči. Verovatno su ga mnogi od vas koristili, ali uvek se nađe i neko ko nije. Nalazi se na internet adresi http://www.wordle.net/. Na datoj adresi kliknite Create, unesite željene reči i kliknite na Go. Time ste kreirali svoj Wordle. Možete mu menjati stil fonta, boju slova i pozadine, kao i pravac reči, a zatim ga odštampati ili sačuvati kao png. Ukoliko želite da istaknete neku reč, otkucajte je više puta i ona će biti prikazana kao znatno veća u odnosu na ostale.

A kako se oblak reči može koristiti u nastavi stranih jezika? Evo nekoliko najjednostavnijih načina.

1. Dajte učenicima Wordle pre nego što vide ili čuju tekst i zatražite od njih da predvide o čemu je reč u tekstu.

2. Dajte učenicima naslov teksta i zatražite od njih da razmisle koje reči očekuju da vide u tekstu. Potom njihove odgovore uporedite sa vašim oblakom reči.

3. Nakon rada na tekstu, zatražite od učenika da naprave svoj Wordle. Varijacija: moji učenici su nakon smišljanja kolokacija pravili svoje oblake reči.

4. Podelite učenike u grupe, svakoj dajte drugačiji tekst na osnovu kojeg će napraviti oblak reči. Zadatak ostalih grupa je da pokušaju da pogode o čemu se radi u svakom tekstu.

5. Neka učenici izaberu desetak reči iz vašeg oblaka reči i napišu kratku priču koristeći ponuđene reči.

6. Zadajte učenicima za domaći da napišu priču i pošalju vam je mejlom. Napravite Wordle pa ga na sledećem času pokažite ostalim učenicima. Da li mogu da pogode o čemu se radi u priči?

7. Upotrebite Wordle za obnavljanje gradiva. Dajte im Wordle nekoliko dana nakon časa na kom su radili tekst. Čega se sećaju? Mogu li na osnovu njega da napišu priču? Ili napravite Wordle od reči koje želite da obnovite. Zadajte učenicima da smisle i napišu rečenice u kojima će ih upotrebiti.

8. Zadajte učenicima za domaći da napišu priču i pošalju vam je mejlom. Napravite Wordle i zatražite od učenika da se fokusiraju na najčešće korišćene reči. Mogu li da se sete sinonima kako bi poboljšali svoje izražavanje?

9. Možete osmisliti i jednostavnija vežbanja. Napravite oblak reči kako bi učenici povezivali, na primer, sinonime, antonime, homofone ili homonime.

Oblaci reči na zabavan način podstiču učenike da kreativno razmišljaju o bilo kojoj temi. Pustite mašti na volju i ne zaboravite da podelite svoje ideje u komentaru.

P.S. U međuvremenu, pojavili su se i drugi slični programi. Neke od njih možete naći na sledećem linku:

https://elearningindustry.com/the-8-best-free-word-cloud-creation-tools-for-teachers.

Ostavi komentar

Email je obavezno polje.
Unesite Vaš komentar ovde...
Poruka je obavezno polje.
Gordana Popović
Gordana Popović Autor

Gordana Popović radi kao profesor engleskog jezika u Poljoprivredno-hemijskoj školi u Obrenovcu od 1991. godine. Iako je tokom studija na Filološkom fakultetu u Beogradu izabrala prevodilački smer, još kao apsolvent se obrela iza katedre i zavolela ovaj poziv. Izostanak formalnog metodičkog obrazovanja, između ostalog, uticao je na to da kontinuirano radi na stručnom usavršavanju i razmeni iskustva sa kolegama iz celog sveta. Iza nje je nekoliko uspešno završenih onlajn kurseva. Član je više grupa za nastavnike engleskog jezika na Fejsbuku, vodi dva bloga, jedan namenjen učenicima, a drugi kolegama, zajedno s koleginicom uređuje Fejsbuk stranu English Hub, deli svoje nastavne materijale na dva sajta namenjena nastavnicima engleskog jezika (na jednom od njih se našla među počasnim autorima). Ne voli rutinu. Rado koristi savremenu tehnologiju u nastavi tako da je za prvi autorski projekat na eTwinningu dobila Nacionalnu i Evropsku oznaku kvaliteta.

Arhiva

©2014 - 2021 Data DIDAKTA by LABNET e-Commerce solutions